Bijgewerkt: 8 augustus 2022

Kayak toert weer door Nederland

Nieuws -> P60

Bron: P60
29-11-2011

Na een afwezigheid van twee jaar tourt Kayak weer door Nederland. Reden voor de radiostilte was het plotselinge wegvallen van drummer Pim Koopman aan de gevolgen van een hartstilstand. Met Hans Eijkenaar (van onder meer Anouk en Trijntje Oosterhuis) als nieuwe slagwerker zal de progressieve rockband op vrijdag 9 december 2011 weer met goede moed de pannen van het dak van P60 spelen.

Sowieso is er qua bezetting de afgelopen jaren het één en ander veranderd. Zo keerde voormalig leadzanger Edward Reekens terug op het oude nest, werd rockchick Cindy Oudshoorn als volwaardig lid aan de formatie toegevoegd en werd Jan van Olffen aangesteld als nieuwe basgitarist, na het vertrek van diens voorganger, Bert Veldkamp. Het is niets nieuws in het Kayak-kamp. Al bijna veertig jaar is het een komen en gaan van muzikanten. Des te indrukwekkend is de bands muzikale continuïteit.

kayak Amstelveen
(Foto Peter de Bock - 2011)

Leden van de in 1972 opgerichte symfonische rockgroep Kayak in 2011


Het is te merken op de nieuwe plaat Anywhere But Here. De meeslepende, symfonische rock op het album herinnert aan de Kayak van het eerste uur. Alhoewel het zeventiende studioalbum is opgedragen aan mede-oprichter Koopman, is de jongste aanvulling op de Kayak-collectie allerminst zwaarmoedig.

Het zevental laat zich zowel op muzikaal, als op menselijk vlak van vele verschillende kanten zien. Vanzelfsprekendheid is er ruimte voor stemmigheid, maar minstens zoveel voor vlotte, melodische rocknummers, typische Kayak-ballades en  zelfs een ironisch uitstapje met het nummer Most Undrrated Band In The World.

De ervaren muzikanten die toetsenist Ton Scherpenzeel de laatste jaren om zich heen heeft weten te verzamelen brengen stuk voor stuk hun eigen muzikale bagage mee, zonder enige afbreuk te doen aan het muzikale erfgoed van de prog-rockers. Het betaalde zich uit in lovende kritieken en volle zalen met tevreden fans.

De doorgewinterde profs voelen zich on stage nog altijd als een vis in het water.  Met een zeer uitgebreid oeuvre tot hun beschikking, de aanwezigheid van drie uitzonderlijke vocalisten (Reekens, Oudshoorn en gitarist Vunderink) en natuurlijk het nieuwe materiaal, is elk Kayak-concert even uniek als herkenbaar. Alhoewel klassiekers als Ruthless Queen en Starlight Dancer de revue zullen  passeren, ligt in tegenstelling tot wat men van een  veertigjarige band zou verwachten de nadruk op het nieuwe werk.

Kayak mag dan wel een van de steunpilaren hebben verloren, de originele eigenzinnigheid en muzikaliteit zijn nog steeds alive and kicking! Eén van de parels van de Nederlandse rockgeschiedenis is binnenkort te zien in P60. Kaarten zijn te koop via de P60 website (www.p60.nl ), alle Primera winkels en Ben’s Corner.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.