Bijgewerkt: 21 juli 2024

Karel Appel is overleden

Nieuws -> Cultuur

Bron: Amstelveenweb.com / Wikipedia / Cobra Museum
05-05-2006

Karel Appel is op woensdag 3 mei 2006 op 85-jarige leeftijd overleden. De kunstenaar overleed in de Zwitserse stad Zürich, waar hij woonde. Appel leed onder meer aan een hartkwaal. Hij was één van de bekendste en beroemdste Nederlandse beeldende kunstenaars van deze eeuw.

Oud-directeur van het Stedelijk Museum Rudi Fuchs, heeft zijn overlijden donderdag bekendgemaakt. Fuchs bezocht Appel een maand geleden nog en belde hem een week geleden, ter gelegenheid van zijn verjaardag.

De kunstenaar wordt beschouwd als een prominent exponent van het expressionisme uit de tweede helft van de twintigste eeuw. Zijn naam zal ook altijd verbonden blijven aan de CoBrA-groep (Copenhagen, Brussel, Amsterdam), die de schilderkunst drastisch vernieuwde. Appel bleef tot ver na zijn tachtigste actief.

John Vrieze, directeur van het CoBrA Museum in Amstelveen, heeft bedroefd gereageerd op het overlijden van kunstschilder Karel Appel, van wie hij veel werk in de collectie heeft. Het CoBrA Museum gaat 'zeker' een eerbetoon aan Appel organiseren.

Het laatste voltooide schilderij dat Karel Appel maakte, was een portret van zijn vriend en oud-directeur van het Stedelijk Museum Rudi Fuchs. Waar en wanneer Appel begraven of gecremeerd wordt, is nog niet bekend.

Cobra Museum

In het Amstelveense Cobra Museum Op de begane grond is een omvangrijke tentoonstelling ingericht met topwerken uit de CoBrA collectie van: Karel Appel, Constant, Corneille, Eugène Brands, Lucebert, Theo Wolvecamp, Anton Rooskens, Asger Jorn, Henry Heerup.

Deze kunstenaars maakten onder anderen deel uit van de internationale avant-garde kunstbeweging, die na de Tweede Wereldoorlog de aanzet gaf tot vernieuwing van de moderne kunst in Nederland.


Website:  Cobra MuseumAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.