Bijgewerkt: 29 maart 2023

Kamagurka ziet het licht in het Cobra Museum

Nieuws -> Cultuur

Bron: Cobra Museum
30-07-2012

Momenteel vindt in het Cobra Museum Amstelveen de tentoonstelling plaats 'Open de kooien van de kunst - gedichttekeningen van Lucebert'. Op woensdag 22 augustus 2012 zal de Belgische kunstenaar Kamagurka een avond lang ingaan op het werk van Lucebert. Als veelzijdig (taal-)kunstenaar en tekenaar/schilder ziet Kamagurka veel overeenkomsten met Lucebert. Tegelijk zijn er ook Kamagurkiaanse verschillen. Tijdens zijn performance zal Kamagurka hier op verschillende manieren op ingaan en mee spelen.

Kamagurka Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Luc Zeebroek, alias Kamagurka, poseert voor één van zijn schilderijen tijdens de opening van zijn tentoonstelling in het Museum Jan van der Togt, op 18 maart 2010


De tentoonstelling ‘Open de kooien van de kunst’ besteedt voor het eerst uitgebreid aandacht aan de gedichttekeningen van Lucebert (1924-1994), de dichter en beeldend kunstenaar die lid was van de Cobra beweging en van de Vijftigers, de spraakmakende club van experimentele dichters. In zijn bevrijdende en tijdloze gedichttekeningen ontwikkelde Lucebert een vernieuwende woord- en beeldtaal. De tentoonstelling werpt een nieuw licht op het boeiende dubbeltalent van Lucebert. Te zien van 08.05 2012 - 09.09 2012, Cobra Museum Amstelveen.

Kamagurka mag bij het grote publiek vooral bekend zijn door zijn dagelijkse cartoons op de voorpagina van NRC Handelsblad en door zijn theater optredens, tegelijk is hij ook bijzonder actief als schilder.

Twee jaar geleden was er een overzichtstentoonstelling van zijn hand te zien in Museum Jan van der Togt in Amstelveen. Kamagurka ziet Lucebert als een van zijn grote voorbeelden in de beeldende kunst: “Lucebert verkende voortdurend de grenzen van de taal, vaak in combinatie met beeldende kunst. Hij was serieus, kritisch, uitdagend – soms op het surrealistische af. Het is die combinatie waarin ik mijzelf herken. Tijdens mijn performance zal ik Lucebert op dezelfde wijze van repliek dienen”.

Kamagurka ziet het licht – reflecties op Lucebert 22 augustus 2012, 20.00 uur (zaal open vanaf 19.00 uur) Deelname: € 5,00 (excl. entree) Aanmelden via: activiteiten@cobra-museum.nl Cobra Museum voor Moderne Kunst, Sandbergplein 1, Amstelveen T +31 (0)20 5475050Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.