Bijgewerkt: 18 mei 2022

Juul Kraijer exposeert in het Cobra Museum

Nieuws -> Cultuur

Bron: Cobra Museum
04-12-2008

JUUL KRAIJER Prentenkabinet

31 januari t/m 13 april 2009

Met ingang van 31 januari 2009 exposeert het Cobra Museum voor Moderne Kunst een bijzondere selectie werken van de bekende Nederlandse beeldend kunstenaar Juul Kraijer. In het prentenkabinet worden tekeningen, enkele sculpturen en foto’s, alsmede videowerken geëxposeerd, waaronder veel niet eerder in Nederland getoond werk. De presentatie geeft een goede indruk van het imposante oeuvre waarmee

Kraijer Amstelveen
(Collection of the artist - 2008)

Juul Kraijer, Untitled, charcoal on paper, 303 x 125,5 cm, Foto: Peter Cox


Juul Kraijer in de afgelopen jaren nationaal en internationaal grote bekendheid verwierf. De tentoonstelling omvat ongeveer 25 tekeningen, 3 bronzen beelden, 4 foto’s en 3 video’s. Het vroegst gekozen werk dateert uit 2000; de meest recente en nu voor het eerst getoonde werken zijn gemaakt in 2008.

Uit 2008 zijn aanwezig de videowerken Pond (single channel video, 4:25 min. loop, no sound) en Areca Catechu L. (single channel video, 9:03 min. loop, no sound), een bronzen kop (untitled) en een vijftal tekeningen. De geëxposeerde werken zijn afkomstig uit het bezit van de kunstenaar, uit museumcollecties, verzamelingen van bedrijven en uit privé bezit.

Kraijer Amstelveen
(Collection of the artist - 2008)

Juul Kraijer, Untitled, bronze, 28,5 x 21 x 29 cm Foto: Juul Kraijer


Juul Kraijer (Assen, 1970)

Uiterst gevoelige en indringende tekeningen uitgevoerd met kwetsbaar houtskool of pastelkrijt op papier, in zoekende en tegelijk trefzekere fragiele lijnvoering. Vegen en gummen spelen een even belangrijke rol als het tekenen zelf. Sporen van eerdere posities van hoofd en ledematen blijven zichtbaar, zodat te zien is hoe het lichaam zich heeft gevoegd naar de hand van de kunstenaar. Beknoptheid en terughoudendheid vormen de leidraad bij het tekenen.

De altijd vrouwelijke figuur, waarvan het lichaam of alleen het hoofd is afgebeeld, is universeel, niet van een ras en niet te plaatsen in een tijdsperiode. Veeleer zijn het belichaamde gemoedstoestanden. Het lichaam wordt geregisseerd tot een eenvoudige en gracieuze kalligrafie, die overtuigt ondanks een aanwezige onnatuurlijkheid.

Kraijer Amstelveen
(consignatie Kewenig Galerie, Keulen - 2008)

Juul Kraijer, Untitled, charcoal on paper, 58,2 x 55,9 cm Foto: Peter Cox


De in een tekening gesuggereerde vanzelfsprekendheid van een menselijk lichaam dat wordt samengevoegd met dat van een dier of met landschappelijke elementen. Deze gevoelige en gedetailleerde expressiviteit die de tekeningen kenmerkt ligt evenzeer besloten in de sculpturen en de fotografische uitingen.

Uitreiking Thérèse van Duyl-Schwartze portretprijs

Tijdens de opening van de tentoonstelling op vrijdag 30 januari 2009 wordt aan Juul Kraijer de Thérèse van Duyl-Schwartze portretprijs 2009 uitgereikt. Zij krijgt de door Eric Claus ontworpen bronzen penning.

Ter gelegenheid van de tentoonstelling verschijnt de nieuwe monografie ‘Juul Kraijer’. Teksten: Wilma Sütö, Véronique Baar. Verkrijgbaar in de museumwinkel (uitgave: 2009, 35 euro, ISBN 9789079148028).

Website: Juul KraaierAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.