Bijgewerkt: 22 juli 2024

Julia Winter exposeert in het Museum Jan van der Togt Amstelveen

Nieuws -> Cultuur

Bron: Museum Jan van der Togt
06-04-2016

De van oorsprong Russische kunstenares Julia Winter (1965) legt in haar werk op een poëtische manier verbindingen tussen beelden, objecten en materialen, en creëert telkens nieuwe betekenislagen. In de gelaagdheid speelt de factor tijd een belangrijke rol. Niet in de betekenis van meetbare tijd, maar vooral de tijd als gevolg van herinnering, als een langzaam proces, waar op een intuïtieve en psychologische manier fenomenen en gebeurtenissen worden verwerkt en omgezet in een nieuwe verbeelding. Hierbij gaat Winter er vanuit, dat onze perceptie op het verleden voortdurend wordt beïnvloed door onze ervaringen en onze vooroordelen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Een deel van de beelden van Julia Winter in Museum Jan van der Togt in Amstelveen


Julia Winter werd geboren in 1965 in Moskou. Ze woonde gedurende haar eerste 12 jaren op de Noordpool. Haar moeder, een dokter in de scheikunde werd onder het communistische regime om politieke redenen gedeporteerd naar Vorkuta. Het minimalisme van de Nordic tundra en de zware leefcondities versterkten het karakter van deze toekomstige kunstenares.

Na haar terugkeer in Moskou werd Julia toegelaten in "The college of Applied Art Moscow" waar ze vanaf haar 16de "bone carving" (graveren in geweien en horens) leerde. Ze werkte gedurende enkele jaren in de fabriek buiten Moskou, waar ze haar ambacht toepaste.

Later vervolgde ze haar studies aan "The Moscow Academy of Art", waar ze in 1993 afstudeerde. Als één van de veelbelovende studenten in Moskou, werd ze na haar studies uitgenodigd om deel te nemen aan een kunst uitwisseling programma in Nederland. Vervolgens ging zij studeren aan de "Academie of Art-Direction & Vormgeving" in Amsterdam en studeerde in 2000 af. Sinds 1996 woont en werkt zij als kunstenares in Amsterdam, Nederland. Ze exposeerde reeds verschillende malen in China, Duitsland, Italië, Rusland, Nederland en in België.

Julia Winter: “Using photos from my childhood and family photos I restore the ties with my motherland and create a transformed history connected with the country where I live now – Holland.”

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Beeldend kunstenaar Julia Winter poseert voor haar zelfportret in het Museum Jan van der Togt op 9 april 2016


In haar fotografische ‘dubbelportretten’ presenteert Winter foto’s van twee personen in lagen over elkaar. De ene laag is een transparante foto van een persoon op glas die een dialoog aangaat met een daaronder gelegen portret op papier. In beide gevallen worden de fotografische beelden met verf bewerkt, of worden attributen toegevoegd. In de dialoog en de bewerking ontstaat een poëzie, waarin heden en verleden, of mannelijk en vrouwelijk een rol kunnen spelen. Met deze ‘crossovers’ toont Winter hoe beelden in historische en culturele zin veranderlijk kunnen zijn. Het werk van Winter is opgenomen in verschillende museale en particuliere collecties. De expositie is te zien t/m 22 mei 2016. Adres: Museum Jan van der Togt Dorpsstraat 50 1182 JE Amstelveen. +31 (0)20 641 57 54. E-mail: info@jvdtogt.nl


De opening van de tentoonstelling vindt plaats – in aanwezigheid van de kunstenaar – op zaterdag 9 april om 16.00 uur, en wordt verricht door Caroline L. van Weringh.
Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.