Bijgewerkt: 17 mei 2022

Jubileumtentoonstelling van Jan Verschoor in Museum Jan van der Togt

Nieuws -> Cultuur

Bron: Museum Jan van der Togt
23-08-2014

In 2014 is Jan Verschoor 50 jaar kunstenaar. Dit jubileum wordt gevierd met een overzichtstentoonstelling en nieuw werk in 'zijn' Museum Jan van der Togt in Amstelveen. In zijn beroep als kunstenaar bepaalt Verschoor steeds zijn eigen richting: Een unieke mix van vrije vormen, goede smaak en ambachtelijke perfectie. Verschoor’s oeuvre kenmerkt zich door telkens weer te experimenteren. Niets wordt bij voorbaat uitgesloten. Recent heeft hij zich gericht op het werken met nieuw materiaal, zoals draadmetaal in combinatie met kralen en gekleurd glas. Daarnaast maakt hij zeer kleurige opvallend gevormde wandobjecten van perspex.

Door de jaren heen heeft hij gewerkt met gips, marmer, koper, messing, brons, aluminium, polyester, plastic, glas en ijzer. Verschoor maakte diverse monumentale beelden voor publieke ruimten. Zo maakte hij een groot werk van wit polyester voor het Haags Congresgebouw en een abstract brons “De danser” voor museum Beelden aan Zee.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Jan Verschoor (1943) beeldend kunstenaar


Jan Verschoor (1943) koos direct na zijn afstuderen aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam voor de abstractie. De keuze en vervolgens het onverkort vasthouden hieraan is opmerkelijk, temeer daar hij op de academie en in de beginjaren van het karige kunstenaarsbestaan juist stevig met de figuratie en het realisme te maken kreeg. Tijdens de opening van zijn grote tentoonstelling in het Cobra Museum voor Moderne kunst in Amstelveen in 2003, ontving hij een Koninklijke onderscheiding voor zijn oeuvre.

Museum Jan van der Togt

De kunstenaar en de persoon Jan Verschoor zijn blijvend verbonden aan Museum Jan van der Togt. De oud-industrieel en naamgever van het museum, Jan van der Togt, was verzamelaar van het werk van Verschoor. Met de artistieke ondersteuning van de kunstenaar zette hij het museum op. Het stichtingsbestuur benoemde Verschoor tot directeur curator. Deze functie vervult hij intussen zo’n 25 jaar met succes. Zijn woonhuis “Het museumhuis” grenzend aan het museum is een treffend voorbeeld van de verwevenheid tussen museum en kunstenaar. Verschoor haalt uit het kunstenaarsmetier nog steeds de meeste voldoening.

De opening van de tentoonstelling vindt plaats – in aanwezigheid van de kunstenaar – op donderdag 4 september 2014 op 19.30 uur en wordt verricht door Prof. dr. Jan Peter Balkenende. Het museumhuis is tijdens de tentoonstelling toegankelijk voor bezoekers. Adres: Museum Jan van der Togt Dorpsstraat 50 1182 JE AmstelveenAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.