Bijgewerkt: 24 juli 2024

Jasper uit Amstelveen bouwt mee aan nieuwe zonneauto Nuna9

Nieuws -> Technologie

Bron: Nuon Solar Team
22-03-2017

Op 21 maart 2017 is het Nuon Solar Team in Zwolle begonnen met de bouw van de nieuwste zonneauto: Nuna9. Met de zonneauto hoopt de regerend wereldkampioen zonneracen in oktober opnieuw de Bridgestone World Solar Challenge in Australië te winnen. Eén van de nieuwe leden van het team is Jasper Alberts, die opgroeide in Amstelveen.

Het nieuwe Nuon Solar Team werkt de komende maanden in het diepste geheim aan een zo aerodynamisch mogelijke zonneauto. Dat doen ze in het Polymer Science Park in Zwolle, omdat een van de partners – Aliancys – daar gevestigd is. Aliancys levert onder meer de hoogwaardige harsen en koolstofvezels waarvan de body van Nuna gemaakt wordt.

Aerodynamicus. De in Amstelveen opgegroeide Jasper Alberts maakt dit jaar deel uit van het Nuon Solar Team. Jasper studeert Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek aan de TU Delft en is één van de aerodynamici van het Nuon Solar Team. Hij vertelt: 'Van jongs af aan volg ik het Nuon Solar Team al. Op het jeugdjournaal zag ik als tiener de overwinningen van voorgaande teams. Dat vond ik ontzettend inspirerend. Het is bijna niet te geloven, dat ik nu zelf onderdeel ben van het team! Als aerodynamicus ben ik er samen met twee anderen verantwoordelijk voor dat de auto zo weinig mogelijk last heeft van luchtweerstand. Een belangrijke factor voor de snelheid die de auto straks kan halen, en dus voor de winst!'

Foto Amstelveen
(Foto Hans-Peter van Velthoven - 2016)

Nuon Solar Team lid Jasper Alberts


Eén groot team. Het Nuon Solar Team wordt elk jaar weer gevormd door nieuwe studenten. Jasper bouwde dus nog nooit eerder een zonneauto. 'Maar gelukkig staan we er niet alleen voor', vertelt hij. 'We kunnen putten uit de kennis en ervaring van oud-leden, die nog steeds actief met ons meewerken en meedenken. Ook krijgen we veel hulp van partners en sponsoren, die hun faciliteiten, kennis en ervaring met ons delen. Eigenlijk bestaat het Nuon Solar Team dus uit veel meer mensen dan alleen de zestien teamleden: samen vormen we één groot team.'

Basisschoolkinderen helpen mee bij ontwerp. Ook kinderen kunnen het Nuon Solar Team dit jaar helpen: bij het uiterlijk van Nuna9. 'We willen, dat de bestickering van onze auto straks uitstraalt, dat we het winnende Nederlandse team zijn, en vragen kinderen om ons daarbij te inspireren door een ontwerpplaat in te vullen en op te sturen,' vertelt Jasper. 'Alle basisscholen kunnen deze vanaf volgende week downloaden vanaf onze website. Ik heb ook mijn oude basisschool – de Willem Alexanderschool – gevraagd om mee te doen en hoop natuurlijk, dat zij de wedstrijd winnen!'

Foto Amstelveen
(Foto Hans-Peter van Velthoven - 2017)

Basisschoolkinderen helpen het Nuon Solar Team bij de bouw van de nieuwste zonneauto Nuna9


Grote uitdaging. Winnen in Australië wordt dit jaar niet eenvoudig voor het Nuon Solar Team: de tegenstanders worden ieder jaar sterker. Bij de laatste race in 2015 was de voorsprong op de nummer 2 aan de finish nog maar 8 minuten, een minimaal verschil op een race van 3000 kilometer. Het nieuwe team moet de komende maanden dan ook vol aan de bak, om de concurrentie op afstand te houden. Daarbij mag het zonnepaneel van Nuna dit jaar maar maximaal vier vierkante meter beslaan. Het oppervlak, waarmee de zonne-energie kan worden opgevangen wordt daardoor anderhalf keer zo klein.

#TakeOnTheDutch. Als veelvuldig winnaar en regerend wereldkampioen is het Nuon Solar Team de grote favoriet voor de titel in Australië. De raceorganisatie daagt teams van over de hele wereld nu uit om de Nederlanders te verslaan onder het motto: ‘Take on the Dutch’. Voor Jasper en zijn team is deze uitdaging een extra motivatie om de wereldtitel opnieuw mee terug te nemen naar Nederland. Het Nuon Solar Team in cijfers:

    9: de Nuna9 is alweer de negende zonneauto die gebouwd wordt door het Nuon  Solar Team.

    16: het team bestaat uit 16 studenten, die uiteenlopende technische studies volgen aan de Technische Universiteit Delft.

    6+2: het Nuon Solar Team deed acht keer eerder mee aan de Bridgestone World Solar Challenge. Zes keer won Nuna de race, twee keer behaalde het team de tweede plaats.

    3: alle zonneauto’s van het Nuon Solar Team dragen het ‘rugnummer’ 3.

    3000: de race in Australië start in Darwin. De zonneauto’s racen vervolgens 3000 kilometer dwars door Australië, om uiteindelijk te finishen in Adelaide. Zondag 8 oktober start de race, de winnaar komt vermoedelijk donderdag 12 oktober al over de finish.

    43: in 2015 namen 43 teams deel aan de grootste en sterkst bezette zonnerace ter wereld. De race wordt over het algemeen beschouwd als het officieuze wereldkampioenschap zonneracen. Hoeveel zonneauto’s dit jaar van start gaan is nog niet bekend.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.