Bijgewerkt: 2 december 2022

Japanse kunst in Potterie - Galerie

Nieuws -> Cultuur

Bron: Potterie-Galerie Het Oude Dorp
16-11-2006

Zondagmiddag 26 november van 13.00 tot 17.00 uur is de opening van een wel heel bijzondere " JAPAN " tentoonstelling van twee kunstenaars die iets met Amstelveen hebben. Robert Mulder, fotograaf, woont in Groningen en werkt over de hele wereld als schrijvend fotojournalist en is bovendien auteur.

De afgelopen 25 jaar maakte hij reportages over vluchtelingen en ontwikkelingswerk, politiek, reizen en cultuur. De laatste jaren werkt hij voornamelijk aan zijn langlopend project' Religie en Rituelen' waarvan deze expositie een voorbeeld is.

Potterie Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

De flyer en uitnodiging van de Japan expositie in Potterie - Galerie Het Oude Dorp


Robert Mulder exposeerde onder meer in Peking, Taipei, Parijs, Aichi (Japan) world Expo 2005 en dit jaar nog in Perpignan tijdens het prestigieuze VISA pour LTmage. Veel Amstelveners zullen zich hem herinneren als de eerste BAJES directeur, een jeugd project aan de Ouderkerkerlaan (1969 - 1971).

JAPAN, HET GION FESTIVAL IN KYOTO, is opgedragen aan de Kami van het Yasaka- heiligdom. Gion Matsuri ontstond in het jaar 869 toen Kyoto geteisterd werd door een epidemie. De priester van het Yasaka-heiligdom gaf opdracht aan jonge mannen om de Kami, de Shinto- goden, in heilige wagens door de besmette stad te trekken. De epidemie verdween en als dank wordt sindsdien een maand het festival gehouden met als hoogtepunt 17 juli.

Naast vele rituelen is er een tocht van 31 huizenhoge praalwagens waarin hooggezeten een chigo (pop) zit, verbeeldend de Kami, meer dan een ton zwaar die door 20 jongemannen door de straten getrokken worden. De wagens hebben geen stuurinrichting dus vooral de bochten leveren een spectaculair schouwspel op van zwetende mannen die de wagens omwrikken, aangemoedigd door trommelaars en fluitspelers.

De fototentoonstelling met ongeveer 20 foto's, geeft een goed beeld van dit festival en zeer de moeite van het bekijken waard. Masako Higashi is met IKEBANA (geef leven aan bloemen), de traditionele Japanse bloemschik kunst aanwezig. Ikebana tracht ruimte creëren door een aantal materialen in NIET symmetrische lijnen neer te zetten. De leegte in het werkstuk dient om de schoonheid van de enkele bloem, plant of stengel te benadrukken. Ikebana, de balans van niet-balans.

Masako Higashi heeft in Tokyo als kind al lessen Ikebana van haar moeder in Ikebana gehad, achteraf onmisbaar gebleken. Nu ze er zelf les in geeft begrijpt ze dat het eerst steeds maar namaken uit lesboeken belangrijk waren als kennis van natuurlijke materialen als basis van vrije schikkingen. Doordat ze aan soortgelijke Festivals heeft meegedaan kent ze de sfeer en gaat voor deze expositie een aantal op Robert Mulder zijn foto's gebaseerde schikkingen maken ter ondersteuning hiervan. De expositie duurt tot 2 januari 2007.


De opening wordt zondagmiddag omstreeks 14.00 uur door de heer Mark Verbeek, Honorair Consul generaal of Japan verricht.Adres: Potterie - Galerie "Het Oude Dorp" Dorpsstraat 29, Amstelveen.

Tel: 020-6472403

Openingstijden: Dinsdag t/m zaterdag 10 - 12.30 uur en 13.30 - 17.00 uur

Website: Amstelveen-galerie.nl


 Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.