Bijgewerkt: 17 juni 2024

Jamuflor is onderneming van de maand maart 2013

Nieuws -> Aalsmeer

Bron: Greenport Aalsmeer
18-03-2013

Aalsmeer - Jamuflor is verkozen tot Greenport Aalsmeer onderneming van de maand maart 2013. Directeur Jan Mulder had liever de de vlag uitgestoken voor de zogenaamde diepe geothermie, zo valt te lezen op de site van Greenport Aalsmeer. Duurzaamheid is bij deze ondernemer een rode draad. Hij is nu een zoektocht begonnen naar de financiering van een poefboring naar aardwarmte op zo’n 800 m² diepte.

Met de keuze voor Jamuflor in De Kwakel als onderneming van de maand maart hervat Greenport Aalsmeer een serie, die vorig jaar is gestart. Maandelijks wordt daarbij een onderneming verkozen, die het verdient in het zonnetje te worden gezet.

Duurzaamheid

Jamuflor is een van de vele bedrijven in de Greenport Aalsmeer, die serieus omgaat met duurzaaamheid. Niet alleen bij het terugdringen van energie, maar ook bij de inzet van biologische middelen om de jonge planten te beschermen tegen ziekten en plagen. Van het oppotten van de jonge planten in boomschors, een restproduct van de Franse houtindustrie tot en met de afzet via het GreenBalanz-concept van kwekerij L. Van der Weijden waarvoor Jamuflor de phalaenopsisplanten opkweekt.

Mulder Amstelveen
(Foto Greenport Aalsmeer - 2013)

Jan Mulder, directeur van Jamuflor in De Kwakel gekozen tot Greenport Aalsmeer onderneming van de maand maart 2013


Op jaarbasis zijn dat er zo’n 3,5 miljoen. ,,Daarvoor is een gemiddelde temperatuur nodig van 29 °C. Diepe geothermie, waarbij op een diepte van 2 tot 2,5 kilometer water van 80 °C wordt opgepompt, de kassen verwarmt en vervolgens wordt teruggepompt, is daarvoor ideaal’’, legt Mulder uit.

Teleurstelling

Zeer teleurstellend was daarom de laatste seismologische rapportage, die een ‘no-go’ opleverde. De financiering was al rond, de plannen klaar. ,,Maar er is geen garantie, dat het terug te pompen water weer kan worden opgepompt, omdat het  door te veel scheuren in het betreffende blok weg kan lekken.’’ Dat was de conclusie op de herinterpretatie van onderzoek, dat zo’n veertig jaar geleden is verricht in de zoektocht naar gas en olie.

Actualisering van dit onderzoek, een project, waaraan Jamuflor met gespecialiseerde bureaus bijna vijf jaar geleden begon, was mede mogelijk dankzij een bijdrage van de provincie Noord-Holland. ,,Aanvullende research heeft enkele tienduizenden euro’s gekost’’, stelt Mulder vast.

Betrokkenheid en revenuen Greenport

,,Nu zijn we aan een nieuwe zoektocht begonnen: de financiering van een proefboring naar de mogelijkheden van gebruik van aardwarmte op zo’n 800 m² diepte. Die proefboring moet duidelijkheid geven, of er voldoende warm water van zo’n 25 °C beschikbaar is, dat wij via warmtepompen kunnen opwaarderen. Zo’n proefboring kost tussen € 75.000 en € 100.000. Als dat collectief kan worden gefinancierd, bijvoorbeeld via Greenport Aalsmeer, kunnen de revenuen en resultaten ook ten goede komen aan de hele cluster.’’Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.