Bijgewerkt: 29 maart 2024

Jaarverslag 2021 van het Cobra Museum is gepubliceerd

Nieuws -> Cultuur

Bron: Cobra Museum
05-07-2022

'Het gedachtegoed van Cobra is springlevend. Vrijheid, experiment, ieder mens is kunstenaar, waar je ook vandaan komt: als kind of volwassene, als wel of niet academisch opgeleide, van waar ook ter wereld, wat ook je gender is, je eigen definitie van jezelf, dat alles heeft een plaats bij ons. Iedereen is welkom en dat is onze missie!'schrijft Stefan van Raay directeur van het Cobra Museum in het voorwoord van het Jaarverslag 2021 (pdf 19 pagina’s).

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Het Cobra Museum aan het Sandbergplein in Amstelveen


Met de langdurige sluiting van de museumsector tot 5 juni 2021 vanwege de covid-19 pandemie, en wederom een sluiting aan het eind van het jaar in november en december, was het Cobra Museum dit jaar slechts zeven maanden open voor het publiek, zij het binnen de toen geldende restricties. Dankzij de zomertentoonstelling Frida Kahlo & Diego Rivera: A Love Revolution. Mexican Modern Masterpieces from the Gelman Collection (28 mei-26 september 2021) kon dit potentieel desastreuze jaar worden omgetoverd in een van de meest succesvolle jaren in de geschiedenis van het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen, met een totaal aantal van 83.382 bezoekers.

Tijdens de livestream-opening op 28 mei van deze tentoonstelling, met ruim 1.800 live viewers en nog eens 18.000 terug-kijkers, was er nog geen uitzicht op een daadwerkelijke opening voor het publiek. Het was gespannen afwachten wanneer de regering de culturele sector zou toestaan om de deuren te openen, als een van de laatste professionele sectoren in Nederland.

Dit gebeurde op 5 juni, het begin van een feestelijke, hectische en succesvolle zomer. Het museum was zeven dagen per week open van 10:00 tot 22:00 uur om, binnen de covid-19 restricties, zoveel mogelijk mensen de kans te geven de tentoonstelling veilig en ontspannen te zien: op afstand, binnen tijdslot, met een maximum aantal mensen in het museum. De kosten voor de extra openstelling werd genereus ondersteund door het Kickstart Cultuurfonds.

Uiteindelijk bezochten in vier maanden tijd 77.500 bezoekers de tentoonstelling. Zij kwamen vooral uit Amstelveen zelf, de Metropool Regio Amsterdam, uit andere regio’s binnen Nederland en zelfs uit het buitenland. Het laatste is opmerkelijk omdat het buitenlandse toerisme in de zomer van 2021 nauwelijks op gang kwam.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Mexicaanse sferen voor het Cobra Museum op 10 juni 2021. De meeste feesten (fiesta) bieden traditioneel Mexicaans eten, muziek en dans, en kunnen traditionele sportevenementen omvatten, zoals rodeo. De deelnemers kunnen zich kleden in traditionele Mexicaanse kledij, vooral als het een evenement voor de hele gemeenschap is


Met de gemeente Amstelveen, de Metropool Regio Amsterdam, Connexxion en Amsterdam & Partners werd een succesvolle ‘Way Finding’-campagne opgezet, die bezoekers stimuleerden om met het openbaar vervoer en met de fiets naar het museum te komen. De bereikbaarheid van het museum werd in het publieksonderzoek gewaardeerd met een hoge 9,1 uit 10. Dankzij dit uitgebreide publieksonderzoek werd de herkomst van de bezoekers van het Cobra Museum onderzocht. In combinatie met het onderzoek van het Nederlands Bureau voor de Statistiek uit 2019 over de bijdrage van cultuur aan de economie en het onderzoek naar de bestedingsstatistieken van het NBTC-NIPO uit 2018, kon daarbij een betrouwbare schatting gemaakt worden van de uitgaven van deze bezoekers buiten het museum in Amstelveen: ruim € 4,5 miljoen.

Denk daarbij aan parkeergelden, restaurantbezoek en winkelen in het Stadshart. Het is verheugend dat met deze tentoonstelling, en met de najaarstentoonstelling Clandestien, Het lichaam centraal uit de Pedro Slim fotocollectie, nieuwe doelgroepen zijn bereikt: jonge, diverse en multiculturele bezoekers. Dit terwijl de trouwe museumbezoekers, 50+ met een Museumkaart en voor het merendeel vrouw, ook in grote getalen het museum hebben bezocht.

Het Cobra Museum heeft daarnaast het aanbod voor Amstelveners en samenwerking met andere Amstelveense instellingen tijdens dit programma verder uitgebouwd. Binnen de beperkte mogelijkheden vanwege de restricties, kregen deelnemers van Jongerenwerk Amstelveen een kans om in de etalage van het gesloten museum hun op covid-19 geïnspireerde schilderijen te tonen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Stefan van Raay, directeur van het Cobra Museum voor Moderne Kunst Amstelveen


Na de heropening van het museum werden zoveel mogelijk evenementen en activiteiten fysiek georganiseerd. De feestelijke, vrij toegankelijke Salsa workshops op het Sandbergplein bijvoorbeeld, trokken jong en oud, gezinnen, voorbijgangers en de verraste bezoekers van de tentoonstelling. Muziek, eten en dansen veroorzaakten een waar ‘fiesta Mexicana’ en maakte van het Sandbergplein een gezellig en levendig ontmoetingsplein.

Met de Cinema Amstelveen, de Stadsschouwburg, de Bibliotheek Amstelland en Poppodium P60 werden gezamenlijke activiteiten en evenementen opgezet in het kader van deze programma’s, zie voor een verdere toelichting hierop het hoofdstuk Educatie en Evenementen. Ook de internationale gemeenschap wist het museum goed te vinden. Ik durf bijna te stellen dat er geen Latino/a uit Amstelveen en omgeving (en uit heel Nederland?) is die het museum niet bezocht heeft het afgelopen jaar. Een ander hoogtepunt was de receptie van de Mexicaanse ambassadeur José Antonio Zabalgoitia ten behoeve van de Mexicaanse Onafhankelijkheidsdag op 15 september. Met burgemeester Tjapko Poppens als medegastheer, ontvingen wij tientallen ambassadeurs en vertegenwoordigers van Nederland en andere landen in het museum. De disco van Studio 54 voor de opening van Clandestien' trok gasten uit Amstelveen, uit de regio, maar ook uit Frankrijk, Engeland, Mexico, Italië, Spanje en de VS.

Wij zijn intens dankbaar voor de steun van onze partners en fondsen in dit uitzonderlijk jaar. Zonder hen hadden we deze programmering niet kunnen realiseren. We hebben als team behoorlijk onder spanning gestaan in 2021. En daarom verdienen al mijn collega’s een schitterende pauwenveer op hun hoed voor hun bijdrage in 2021!

Stefan van Raay, directeur Cobra Museum voor Moderne Kunst, Amstelveen'



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.