Bijgewerkt: 28 april 2024

Investeringspakket van 680 miljoen euro voor de Westelijke Balkan

Nieuws -> EU

Bron: EU Commissie
16-12-2023

De landen van de Westelijke Balkan zullen profiteren van een investeringspakket van 680 miljoen euro in het kader van het Economisch en Investeringsplan van de EU, zei president Ursula von der Leyen op 13 december 2023 in Brussel.

De aankondiging vond plaats in het kader van een topconferentie waar EU-leiders, waaronder de 27 staatshoofden en regeringsleiders van de EU, en leiders van de zes partners van de Westelijke Balkan samenkwamen. De top onderstreepte de nabijheid van de regio tot de EU en haar EU-aspiraties.

Tijdens een afsluitende persconferentie kondigde de voorzitter van de Commissie aan dat de Commissie vijf vlaggenschipinvesteringsprojecten in de Westelijke Balkan, die betrekking hebben op spoorvervoer en hernieuwbare energie, zal steunen, met een geschatte waarde van 680 miljoen euro. Eén daarvan, de fotovoltaïsche energiecentrale in Albanië, zou al in 2026 klaar kunnen zijn, wat benadrukt dat de voordelen voor de regio van EU-investeringen op zeer korte termijn tastbaar zullen zijn.

“Samen leggen we de basis voor duurzame groei en nauwere integratie, waarmee we eens te meer onze sterke betrokkenheid tonen bij de welvaart van de regio en de weg naar EU-lidmaatschap”, zei voorzitter Von der Leyen over het nieuwe investeringspakket.



Het volledige economische potentieel van de Westelijke Balkan benutten. De voorzitter van de Commissie heeft ook de details uiteengezet van een nieuw groeiplan voor de Westelijke Balkan, dat de economische groei in de regio zal stimuleren en een groot deel van het onaangeboorde potentieel ervan zal ontsluiten.

Als onderdeel van het Groeiplan zullen de leiders van de Westelijke Balkan worden aangemoedigd om hun Gemeenschappelijke Regionale Markt (CMR), gestructureerd rond de traditionele vier vrijheden van het verkeer van goederen, diensten, kapitaal en mensen van de EU, te voltooien. Een sterke en levendige CMR zal de integratie in de interne markt van de EU later vergemakkelijken. De EU zal ook haar eigen markt openstellen voor de Westelijke Balkan in zeven belangrijke sectoren, waaronder douanesamenwerking, girale betalingen en transport.

Ook als onderdeel van het groeiplan sprak voorzitter Von der Leyen over een financieringsprogramma genaamd de “Hervormings- en groeifaciliteit voor de Westelijke Balkan”. Het zal gebaseerd zijn op soortgelijke principes als het ambitieuze NextGenerationEU van de EU: “Je voert hervormingen uit, hier is de investering die met die hervormingen gepaard gaat”, benadrukte ze. Voor zover de zes partners de fundamentele hervormingen doorvoeren die nodig zijn op hun weg naar EU-lidmaatschap, zal het Groeiplan ook aanvullende financiering opleveren om verdere hervormingen en groei te ondersteunen.

Op EU-spoor. Voorzitter Von der Leyen maakte ook de balans op van het formele toetredingstraject voor alle partners, naar aanleiding van het uitbreidingsverslag van de Commissie van vorige maand. In dat rapport heeft de Commissie aanbevolen om zo snel mogelijk de onderhandelingen te beginnen met Albanië en Noord-Macedonië over het zogenaamde fundamentele cluster, en deze met Bosnië en Herzegovina te starten zodra aan de noodzakelijke mate van naleving van de lidmaatschapscriteria is voldaan.

De president prees het hernieuwde momentum voor integratie in Montenegro met de vorming van een nieuwe regering. “Voor zowel Kosovo als Servië ligt de weg vooruit in het nakomen van hun verplichtingen in het kader van de door de EU gefaciliteerde dialoog”, concludeerde de president, waarbij hij zeer verheugd was over de afname van de spanningen in het noorden van Kosovo, met name over het autorijbewijs. kentekenplaten, over elektriciteit en over de voorbereidingen voor vervroegde gemeenteraadsverkiezingen.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.