Bijgewerkt: 9 september 2024

Introductie van de gemeentelijke straatcoaches

Nieuws -> Gemeente

Bron: Amstelveenweb / Gemeente Amstelveen
23-03-2011

De gemeente Amstelveen heeft vier straatcoaches geworven voor gemiddeld 30 uur per week. De straatcoaches kwamen in dienst van de gemeente en ze zijn in januari 2011 begonnen met hun werk. Het college van burgemeester en wethouders wil zo meer grip krijgen op problemen die op straat voorkomen.

De bedoeling is, dat de straatcoaches toezicht houden op straat, vooral in de preventieve sfeer en gericht specifiek op de jeugd. Tot op heden huurde de gemeente straatcoaches in via Stichting Aanpak Overlast Amsterdam (SAOA).

De Bolder

Aangezien het inhuren te duur was, zoals wethouder Herbert Raat (VVD) vertelde tijdens de vergadering van het Wijkplatform Groenelaan in wijkcentrum 'De Bolder' op dinsdagavond 22 maart 2011, is daarom besloten, om eigen gemeentelijke straatcoaches aan te stellen. Van de vier mensen zijn er drie overgebleven en ze werden aan de aanwezigen door de wethouder geïntroduceerd.

Straatcoaches  Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Vlnr.: de straatcoaches en wethouder Herbert Raat tijdens de introductie


Wethouder Raat: 'Deze mensen zijn niet alleen straatcoaches, maar gemeentelijke straatcoaches en dat is uniek in Nederland. Waarom hebben wij dat gedaan? Wij zitten nu in Groenhof, ik woon zelf in Westwijk, maar kom vaak in Middenhoven. Een jaar of twee geleden kregen wij een brief van een ouder echtpaar uit Middenhoven en daar in stond, dat ze niet meer tegen de overlast konden, die voor hun voordeur afspeelde.

De scooters stonden voor hun deur om ’s ochtends half 3, harde geschreeuw en gegil de hele tijd en de mensen werden er helemaal gek van. De politie deed wat ze konden doen, maar ze kunnen ook niet overal zijn, maar eigenlijk hadden wij geen mensen op straat, die de overlast konden stoppen’.

VVD

‘Ik was toen met oud-politieman en rechter Hans Bulsing van de VVD fractie naar Amsterdam vertrokken, waar ze net de staartcoaches hebben geïntroduceerd. Dat kwam van Jack van Midden, een oud-politieagent, de directeur van de Stichting Aanpak Overlast Amsterdam. Dat is begonnen in Slotervaart.

De bedoeling van de straatcoaches was: - Zorgen dat je als gemeente de mensen op straat hebt staan als dat echt nodig, dus niet tussen 9 en 5, maar net als bij het oudere echtpaar in Middenhoven, dat ze om half elf komen en een kijkje nemen en dan nog een keer om 00 uur 30 en dat ze dan de mensen ook nog aanspreken: “Jongens, ga maar een beetje weg hier!”

Toen werden dus straatcoaches ingehuurd, maar ondertussen zijn wij gestopt met die stichting, want als je een succesverhaal hebt, dan word je ook groot. De stichting had niet alleen straatcoaches in Slotervaart, maar ook in het centrum van Amsterdam, in Noord en ze hadden veel personeelsleden en ze moesten ook aanbestedingen schrijven.

Dan kwamen er weer andere mensen bij en wij hebben het gezegd, als College B en W: “Dat willen wij niet”, want wij willen continuïteit in onze stad. Onze mensen op straat moeten onze eigen mensen zijn, die in onze stad horen en dat zijn geen uitzendkrachten, dat van vanavond die en morgen die,- nee, -wij willen, dat ze onderdeel uitmaken van onze organisatie, van onze buurten, van onze stad!

Goed zuur

En zo zie je maar. Een paar weken geleden kwamen de berichten over de straatcoaches in Amsterdam. Wij zijn trots op onze mannen, want die staan dicht bij ons. Je hebt een aantal jongeren in deze stad, ongeveer een stuk of 100, die op straat hangen. Vaak gaat dat goed, maar als er veel alcohol bijkomt, misschien een beetje blowen, dan wordt het wat later en dat resulteert in een ontzettende puinhoop. En als dat voor je deur staat, als dat voor je raam staat, of op je pleintje, dan ben je goed zuur.

Wat wij willen, dat er mensen staan die zeggen: 'Jongens kom op! Moeten jullie niet naar huis, of ga nu weg' – en daar zijn onze straatcoaches voor! Mocht dat niet goed gaan, dan hebben wij ook nog de gemeentelijke handhavers, de bikers met 6 mensen daar werken ze mee samen, want als met redelijkheid niet uit te komen is, dan worden de bikers gebeld en dan komen ze om een bon uit te schrijven.

Straatcoaches  Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

De bewoners van de Groenelaan volgen de introductie van de straatcoaches met grote interesse


Opvoeding

Maar dit alles is eigenlijk geen gemeentelijke taak, maar een opvoedingstaak, vooral voor de ouders. Dit weekend was er ook zo’n jongen van 13 jaar oud, midden in de nacht compleet lam op straat. Wij doen ook huisbezoeken met de politie samen en dan gaan wij naar de ouders toe en zeggen we: “het gaat met uw dochter, uw zoon niet goed, hoe gaat het hier eigenlijk?”

Ze worden er dus daarop aangesproken. Soms helpt dat, soms niet, maar ik vind dat ook als ouder. Het gaat zo niet overal in Amstelveen, want met de meeste jongeren gaat het goed, ze gaan voetballen, hockeyen, gaan naar het KKC, of naar het Amstelveen College, dus met hen gaat het hartstikke goed.

In de aankomende tijd willen wij het jongerenwerk, dat op dit moment bij de Stichting Cardanus ligt – verbeteren. Ik vind, dat als je een jongerenwerker bent, dan ben je niet alleen voor de jongeren bij Cardanus, maar je bent het onderdeel van deze stad! Dus als je jongeren tegenkomt op straat, dan moet je ze vragen: waarom sta je hier midden in de nacht? Wat is je hobby? Vroeger op voetbal gezeten, of ergens anders? Dus help ze dan mee om ze op de plekken te krijgen, waar alle andere jongeren zitten.

Albert Heijn

Dat soort verbanden willen wij weer terug, want wij hebben in Amstelveen veel sportvelden, het is toch fantastisch! Dat heeft eigenlijk niemand meer. Alles is uitgeplaatst, er kwamen dure woningen en de gemeente heeft veel geld uitgegeven, maar wij hebben dat nog! Zorg er dan voor, dat je gebruik maakt van die sportverenigingen, van al die vrijwilligers, leid jongeren weer terug, in plaats van ze bij Albert Heijn te laten staan. Die kant willen wij op!

Dit kan ik niet regelen, dan kan het College niet regelen, maar ook de gemeenteraad niet. Het gaat er om, dat wij de goede mannen en vrouwen op straat hebben staan, die er zijn als het nodig is. Daar gaan wij voor.

Toezicht, veiligheid

Wij als College vinden het belangrijk, dat als het gaat om toezicht, veiligheid, sportvoorzieningen infrastructuur,wij daar niet op bezuinigen! Dat is de echte preventie, zo zorg je er voor, dat het goed gaat met onze kinderen en met onze stad!' – sloot wethouder Herbert Raat zijn introductietoespraak voor de bewoners van Groenhof.

Het is voor de gemeente ook voordeliger om de straatcoaches zelf in dienst te nemen. Met het jaarlijkse budget van 250.000 euro kan door de verandering van werkwijze en flexibele roosterindeling, de inzet toenemen. Concreet betekent dit, dat de koppels in 2011 verspreid over de gehele week 76 uur op de straten van Amstelveen te vinden zijn.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.