Bijgewerkt: 14 april 2024

Internetgebruikers bezorgd over online dreigingen

Nieuws -> Internet

Bron: CBS, OM, Wikipedia, Amstelveenweb
26-10-2010

In het voorjaar van 2010 telde Nederland ruim 12 miljoen internetgebruikers in de leeftijd van 12 tot 75 jaar. Bijna 7 van de 8 maakte zich zorgen over dreigingen vanaf het internet. Drie kwart van hen is vooral bezorgd over misbruik of financiële schade, twee derde vooral over virussen en spam. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Ruim twee derde van de internetgebruikers is ongerust over het misbruiken van persoonlijke gegevens, of schending van privacy zoals misbruik van foto’s en beelden. Iets meer dan de helft is ook bezorgd over financiële schade door oplichting zoals fraude met betaalkaarten of creditcards en ‘phishing’, waarbij via valse berichten en websites inlogcodes e.d. worden verkregen.

In 2010 gaf 8 procent van de ondervraagde internetgebruikers aan, dat ze in de afgelopen 12 maanden daadwerkelijk te maken hebben gehad met misbruik of financiële schade door internet. Zo gaf 5 procent van de internetgebruikers aan, dat hun privégegevens zijn misbruikt. Bij respectievelijk 2 en 1 procent van de internetters was sprake van financiële schade door phishing en misbruik van betaal- of creditkaart.

Behalve financiële schade kunnen ook virussen en spam veel ongemak veroorzaken. In 2010 had ruim 7 van de 10 internetters te maken met  virussen en/of spam. Spam komt het vaakst voor, maar een aanzienlijk deel had ook te maken met een computervirus.

Hoewel veel internetters ongerust zijn over de dreigingen van(af) internet maakt maar 30 procent regelmatig backups. Ruim 4 van de 10 internetters doet dit (bijna) nooit. Wel hebben vrijwel alle internetters software geïnstalleerd voor het buiten de deur houden van virussen of spam.

Phising?

Op het gebied van computerbeveiliging, phishing (vissen) is het illegale proces van frauduleuze pogingen, om gevoelige informatie zoals gebruikersnamen, wachtwoorden en creditcardgegevens te verwerven door het zich voordoen als een betrouwbare partij tijdens een elektronische communicatie. Communicatie ogenschijnlijk afkomstig zijn van populaire sociale websites (Facebook, Hyves enz.), veilingsites, online betalingsprocessen, of IT-beheerders, worden vaak gebruikt om het nietsvermoedende publiek te lokken en geld afhandig te maken.

Malware?

Malware is een verzamelnaam voor kwaadaardige en/of schadelijke software. Het woord is een samenvoeging van de Engelse malicious software (kwaadwillende software). Een paar voorbeelden: Bootsectorvirus, Rootkit Computervirus Computerworm Trojaans paard Spyware IRC-bot  Externe links: Online Virusscanner Virusalert


Computerhand  Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Het botnet als een criminele netwerk is de donkere kant van het Internet


Nationale Recherche haalt berucht botnet neer

Het Team High Tech Crime (THTC) van de Nationale Recherche heeft maandagmiddag 25 oktober 2010 een berucht botnet neergehaald, dat sinds juli 2009 wereldwijd tenminste 30 miljoen computerinfecties heeft veroorzaakt –meldt het OM. Het gaat om het Bredolab netwerk, dat door cybercriminelen wordt gebruikt om op grote schaal andere virussen en spam te verspreiden en ook nieuwe botnets aan te maken.

Bredolab is een virus, een zogenoemd Trojaans paard, dat zich stiekem op computers nestelt en de deur open zet voor het downloaden van nog meer schadelijke software. Via Bredolab worden verschillende virussen op computers geïnstalleerd. Het Bredolab virus komt mee als bijlage van een e-mail, of installeert zich automatisch na het bezoeken van geïnfecteerde websites.

Botnet?

Botnet is jargon voor een collectie van softwarerobots, of bots, die automatisch en zelfstandig opereren. De term wordt vaak geassocieerd met ongewenste software, maar kan ook refereren naar een netwerk van computers die distributed computing software gebruiken.

Distributed computing (Engels voor: gedistribueerd rekenen) is een techniek, waarbij de taken niet door één enkele computer worden uitgevoerd, maar door een verzameling van computers in een netwerk.

Financieel gewin

De belangrijkste drijfveren van botnets zijn het financieel gewin. Hoe groter het botnet, hoe meer 'kudos' ('waarderingen') krijgt van de ondergrondse gemeenschap. De bot beheerder, de herder berekent ook 'huur' voor de diensten van het botnet aan derden, meestal voor het versturen van spam, of berichten met spyware, of voor het uitvoeren van een denial of service-aanval tegen een externe doelgroep.

Distributed Denial of Service (DDoS) attack is een aanval op een computer of netwerk, waarbij met een aantal computers, vaak vanaf vele plaatsen op de wereld bestuurd vanaf een centraal punt, zoveel verbindingsverzoeken naar de server van een of meer websites verstuurd worden, dat de service ervan tijdelijk niet beschikbaar is, of de server zelfs crasht.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.