Bijgewerkt: 22 juli 2024

Innovatieklas Flowers is van start gegaan

Nieuws -> Aalsmeer

Bron: Greenport Aalsmeer
12-10-2011

Aalsmeer - Omdat er te weinig studenten kiezen voor een carrière in de sierteelt is er een Innovatieklas Flowers van start gegaan met behulp van het bedrijfsleven. De groep van 70 binnen- en buitenlandse studenten, afkomstig van Nederlandse MBO, HBO en de universitaire opleidingen, doet samen praktijkonderzoek en wordt daarin begeleid door docenten.

Op verzoek van het bedrijfsleven doen ze onderzoek naar de afzet van nichegewassen (gewassen met een relatief kleine omzet) en het versterken van de Nederlandse betrokkenheid in de internationale productie en export (ketenregie). Belangrijk onderdeel van de Innovatieklas zijn de bedrijfsbezoeken en gastcolleges door ondernemers.

Gebrek aan interesse komt mogelijk doordat jongeren niet weten hoe veelzijdig, innovatief en internationaal het werken in de sector is. Zo is Greenport Aalsmeer het grootste wereldhandels- en kenniscentrum voor bloemen en planten met in het hart bloemenveiling Aalsmeer.

cultra Amstelveen
(Foto Greenport Aalsmeer - 2011)

Studenten van de Innovatieklas Flowers in gesprek met Peter de Jong en Dick van der Meij bij Weerman (Cultra Aalsmeer)


Overheid en bedrijfsleven werken intensief samen om de internationale toppositie te versterken. Het aantrekken van jong talent voor de toekomst van de sector is daarbij van groot belang. Kwekers, groothandelsbedrijven, kennis- en veredelingsbedrijven en de veiling zorgen in overleg met docenten voor de inhoud van de Innovatieklas.

Bijzonder aan de Innovatieklas is de combinatie van verschillende opleidingen (oa tuinbouw, logistiek en commerciële economie) en onderwijsniveaus. Studenten ervaren wat de toegevoegde waarde van andere opleidingen is. Een ervaring die mogelijk aanzet tot een vervolgopleiding of een carrière in de groene sector.

Waardevol is ook de deelname van studenten commerciële economie. Omdat hun deskundigheid kennis toevoegt aan de agrarische opleidingen en ook omdat de Aalsmeerse sierteeltsector jongeren met uitstekende economische en managementvaardigheden goed kan gebruiken.

De startbijeenkomst op dinsdag 22 september 2011 leverde meteen een idee op voor new business: Chinese studenten stelden vast, dat bloemen in Nederland alleen voor decoratie worden gebruikt, terwijl zij er thee van maken. Op 3 november 2011presenteren de eerste groepen hun resultaten tijdens de Horti Fair. De verrichtingen van de Innovatieklas zijn te volgen via Twitter: @Innovatieklas, op Facebook en YouTube.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.