Bijgewerkt: 15 mei 2021

Influenza A virus subtype H1N

Nieuws -> Gezondheid

Bron: WHO / Wikipedia
26-04-2009

De gouverneur van San Luis Potosí in Mexico, Marcelo de los Santos Fraga heeft bekend gemaakt, dat er weer een persoon is overleden door varkensgriep, werd gerapporteerd door het Mexicaanse blad 'La Jornada' op zondag 26 april 2009. De meeste zieken werden behandeld in de ziekenhuizen in de hoofdstad en de hoofdstedelijke gemeente Soledad Graciano Sánchez.

Varkens  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2005)

Slapende varkens


Mexicaanse varkensgriep?

Mexicaanse ambtenaren hebben sinds maart 2009 meer dan 1000 gevallen gemeld van varkensgriep en dat brengt het dodental op 81, gekoppeld aan een nieuwe varkens influenza stam van influenza A-virus subtype H1N1.

Ambtenaren in de Verenigde Staten meldden dat zeven mensen waren besmet met varkensgriep in Californië, twee in Texas en twee in Kansas. Schoolkinderen in New York City waren vermoedelijk besmet na een schoolreisje naar Mexico.

Het geval in New York is bevestigd als influenza A-virus, dat voldoet aan de Centers for Disease Control and Prevention (CDC of) de definitie voor een waarschijnlijk geval van varkensgriep.

Tests zijn nog gaande om te bepalen of dit griepvirus inderdaad de nieuwe stam van H1N1 is. In Canada is het virus nog niet aangetroffen. Er zijn geen gevallen bevestigd buiten Noord-Amerika. In Londen werd een lid van het British Airways cabinepersoneel naar het ziekenhuis gebracht met "griep-achtige symptomen" na een vlucht van Mexico City naar Heathrow, maar de onderzoeksresultaten waren negatief.

Er zijn tien verdachte gevallen in Nieuw-Zeeland bij studenten die Mexico hadden bezocht. Er zijn ook meldingen van vermoedens van besmetting in Canada, Chili, Frankrijk en Israël. Luchthavens wereldwijd signaleren passagiers uit Mexico en binnenkomend in Japan worden zij gescreend op het virus.

De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt tegen deze nieuwe varkensgriep welke de potentie heeft, om een internationale grieppandemie te worden. Op 25 april 2009 heeft de World Health Organization een document samengesteld met de titel 'Varkens influenza vragen en antwoorden'.

Lees verder: Swine influenza questions and answers [pdf 188kb]

Influenza A virus subtype H1N1?

H1N1 is een subtype van de influenza A virus soorten. De "H" verwijst naar het Hemagglutinin eiwit, en de "N" verwijst naar het Neuraminidase eiwit. H1N1 is gemuteerd in verschillende stammen, zoals de Spaanse griep stam (nu uitgestorven in het wild), milde menselijke griep stammen, endemische varken stammen en verschillende stammen gevonden in vogels.

Influenza  Amstelveen
(Wikipedia - 2009)

Het 3D model van het influenzavirus


Een variant van H1N1 was verantwoordelijk voor de Spaanse griep-pandemie, die ongeveer 50 miljoen tot 100 miljoen levens wereldwijd 1918 tot 1919 eiste. Een andere variant van het virus leeft in varkens.

Spaanse griep

De Spaanse griep, ook wel bekend als La gripe Española, of La Pesadilla, was een buitengewoon ernstige en dodelijke stam van aviaire influenza en is een besmettelijke virale ziekte. Het was een van de meest dodelijke pandemieën tot dusver in de menselijke geschiedenis. Het werd veroorzaakt door het H1N1 type van influenzavirus, dat vergelijkbaar is met de vogelgriep van vandaag, vooral H5N1 en H5N2.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.