Bijgewerkt: 26 april 2024

In de Johanneskapel mag een kinderdagverblijf komen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen/Amstelveenweb
27-05-2022

In maart 2022 heeft het College B en W van Amstelveen een omgevingsvergunning voor de verbouwing tot kinderdagverblijf van het gemeentelijk monument de Johanneskapel aan de Amsterdamseweg 311 geweigerd. De aanvraag zag op een interne (constructieve) verbouwing van het pand. Het gebruik van dit pand als kinderdagverblijf past binnen het vigerende (geldend) bestemmingsplan en is niet in strijd met het monumentale karakter van het gebouw.

Het weigeringsbesluit is naar nu is gebleken gebaseerd op onjuiste gronden, c.q. een onjuiste interpretatie van de parkeernota. Voor het weigeringsbesluit werd aangenomen dat de locatie niet voldeed aan de benodigde haal- en brengfaciliteiten. Diverse omwonenden hadden hierover ook in een vroeg stadium al bezwaren geuit. Uit nadere beschouwing van de parkeernota blijkt echter dat de locatie aan de Amsterdamseweg 311 wel aan de gestelde normen van de parkeernota kan voldoen. Hierdoor zijn er geen gronden, waarop deze aanvraag geweigerd had mogen worden. De gevraagde vergunning voor het verbouwen van de Johanneskapel tot kinderdagverblijf had derhalve verleend moeten worden. Deze misslag wil het college proactief herstellen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2008)

Kerkzaal met bezoekers in de Johanneskapel in Amstelveen op 14 september 2008


Voorafgaand aan het herstellen van het besluit, wil het college in gesprek gaan met de aanvrager en proberen de parkeersituatie, inclusief haal- en brengvoorziening, zo goed mogelijk ingevuld te krijgen (aanvrager heeft aangegeven daar open voor te staan). Daarnaast worden de omwonenden actief geïnformeerd.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

De Johanneskapel aan de Amsterdamseweg 311 in januari 2022


Geschiedenis van de Johanneskapel. De kapel is gebouwd in 1928 naar een ontwerp van architect Arnold Ingwersen (1882-1959) en ontleent haar naam aan de apostel Johannes. Johannes de Apostel, of Johannes de Evangelist, behoorde tot de vertrouwelingen van Jezus. Hij was evenals zijn vader Zebedeüs en zijn broer, visser bij het Meer van Galilea, toen hij door Jezus als leerling werd geroepen. De Gereformeerde Kerken in Hersteld Verband maakten gebruik van de kapel tot 1946. De laatste kerkdienst van de Evangelisch Lutherse Gemeente vond plaats op 28 december 2014. Sinds 2017 was er een cultureel en culinair centrum Spoon te vinden, maar door de coronapandemie en de maatregelen was in oktober 2020 het centrum gesloten. Lees meer over de geschiedenis van de Johanneskapel hier.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.