Bijgewerkt: 19 april 2024

In Amsterdam extra 500 monumenten bij

Nieuws -> Regio

Bron: Gemeente Amsterdam / Amstelveenweb.com
23-11-2007

Wethouder Tjeerd Herrema van Amsterdam draagt ruim 500 nieuwe monumenten voor die in aanmerking komen voor gemeentelijke bescherming. Het betreft een selectie van bouwwerken uit de periode 1850-1940 in negen stadsdelen buiten de Singelgracht.

De gebouwen staan in de stadsdelen Bos en Lommer, De Baarsjes, Amsterdam-Noord, Oost/Watergraafsmeer, Oud-West, Oud-Zuid, Westerpark, Zeeburg en ZuiderAmstel- meldt de gemeente Amsterdam in een persbericht.

Voor het aanwijzingstraject heeft de gemeente een handleiding vastgesteld, waarin de criteria voor de aanwijzing worden verklaard. De waardering en selectie van de waardevolle gebouwen is uitgevoerd door een team van architectuurhistorici van het Bureau Monumenten & Archeologie van de gemeente.

Aan de samenstelling ging meer dan vijf jaar onderzoek vooraf. Behalve de objecten/complexen uit 1850-1940 zijn binnen de 19de-eeuwse Ring en de Gordel ‘20-‘40 ook de naoorlogse gebouwen tot 1965 in de voordracht meegenomen. Voor boerderijen, scholen en kerken heeft de selectie betrekking op de periode 1850-1965 en op heel Amsterdam, daar deze gebouwtypen een eigen ontwikkeling doormaakten.

Amstelveen

Banpaal Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2004)

De Banpaal aan de Amsterdamseweg is een Rijksmonument


De gemeente Amstelveen telt 43 monumentale gebouwen. Hiervan zijn 34 monumenten aangewezen als rijksmonument, 1 als provinciaal monument en 25 als gemeentelijke monument. Er zijn 5 objecten (vier parken en één verdedigingswerk) genomineerd om aangewezen te worden als rijksmonument.

Er zijn 197 objecten/complexen geselecteerd, waarvan een deel mogelijk als gemeentelijk monument wordt voorgedragen. Daarnaast is in Amstelveen één gebied aangewezen als (rijks) beschermd stads- en dorpsgezicht, namelijk 'Buurt over Ouderkerk'. Tenslotte kent Amstelveen nog de zogenaamde 'karakteristieke panden'. Dit zijn 'voorbeschermde' monumenten. (Bron: Gemeente Amstelveen)

Wester-Amstel Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Buitenplaats Wester-Amstel is ook een Rijksmonument


Wat is een monument?

Een monument wordt gecreëerd om een persoon, een gebeurtenis te herdenken in de vorm van een gebouw of voorwerp. Veelal zijn het gebouwen, waarbij de architectuur van algemeen belang wordt geacht. Een monument is ontworpen als oriëntatiepunt zoals (ban)palen, kerken, oorlogsmonumenten of graven, een toonbeeld voor een bepaalde stijl van bouwen. Het heeft soms ook een belangrijke betekenis als tekenend bouwwerk voor een bepaalde periode.

Een monument kan anderzijds ook een overblijfsel zijn van kunst, cultuur, of nijverheid, dat van algemeen belang wordt geacht om de historische, volkskundige, artistieke, wetenschappelijke, of andere sociaal-culturele waarde te bewaren. De reden om iets als monument aan te merken is om historische of politieke informatie door te geven aan de latere generaties. Bijzondere natuurgebieden worden ook als monumenten (natuurmonumenten) beschouwd.

In de Nederlandse taal wordt het "monumentaal" woord vaak gebruikt in verwijzing naar iets van buitengewone grootte en macht. Het woord komt uit Latijnse " moneō, monēre, " wat betekent herinneren aan, manen tot, opmerkzaam maken.

Lees meer over: Monumenten op AmstelveenwebAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.