Bijgewerkt: 4 oktober 2023

In Amstelveen zijn er geen prijsvechters van huishoudelijke hulp

Nieuws -> Gemeente

Bron: Herbert Raat
25-08-2015

raat Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Wethouder Herbert Raat (VVD) schrijft erover op zijn weblog


In Amstelveen krijgen 1800 vooral oudere inwoners huishoudelijk hulp. In veel gemeenten wordt de hulp wegbezuinigd, maar niet hier. Het is belangrijk, dat mensen hulp ontvangen. Een bijkomend voordeel is, dat er wekelijks iemand over de vloer komt die kan zien, of het goed gaat.

Sturen op kwaliteit

Het probleem bij de huishoudelijke hulp is, dat er meestal op prijs gestuurd wordt, in plaats van op kwaliteit. Dat wil ik proberen te veranderen. Daarom gaan we de inkoop volgend jaar anders doen. Bij de nieuwe inkoop voor volgend jaar hebben we een minimum tarief vastgesteld. Hierdoor kunnen aanbieders de hulp leveren en hun personeel netjes betalen. Kwaliteit is voor mij ook continuïteit. We proberen de goede werknemers voor Amstelveen te behouden en prijsvechters buiten de deur te houden.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2014)

Wethouder Raat gaat met ouderen koffie drinken in het winkelcentrum Groenhof


Spreiden van risico’s

Verder gaan wij wijkgericht inkopen. De tijden zijn wezenlijk veranderd. Het is vandaag de dag niet meer ondenkbaar, dat ook grote partijen om kunnen vallen. Bij Welzorg hebben we gezien, hoe het mis kan gaan. Zij waren de enige aanbieder van rolstoelen in Amstelveen. Zij hadden een mooie offerte geschreven, maar in de praktijk was het een zooitje. Door het risico nu te spreiden over meerdere aanbieders kunnen we als het onverhoopt misgaat snel ingrijpen.

Geen arbeidsplaatsen verloren

Jammer vond ik een reactie van een zekere Frans53, op de website van Amstelveen Dichtbij. Hij stelt daar, dat de ingeslagen weg zou leiden tot onrust en werkloosheid van medewerkers. Dit is echt onzin, het tegendeel is het geval: Amstelveen houdt juist de hulp bij het huishouden in stand én zorgt ervoor, dat de huidige werknemers hun werk kunnen behouden. Er gaan geen arbeidsplaatsen verloren door deze aanbesteding. Mocht er een andere aanbieder uitkomen dan nemen zij het personeel over.

Communicatie met ‘klanten’

Om Amstelveners die huishoudelijke hulp krijgen zo goed mogelijk te informeren over de nieuwe inkoop hebben we hen een brief gestuurd. Dit doen we natuurlijk niet bij iedere aanbesteding, maar in dit geval is het toch net even anders. Omdat velen van hen afhankelijk zijn van deze hulp is het goed de informatie uit eerste hand te verstrekken. We willen immers niet, dat ze ongerust worden door onjuiste informatie van derden.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.