Bijgewerkt: 22 juli 2024

In 2015 ook een cadeaubon en respijtzorg voor Amstelveense mantelzorgers

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
21-08-2015

Het College van B en W van Amstelveen heeft besloten, dat Amstelveense mantelzorgers ook in 2015 een cadeaubon van de gemeente zullen ontvangen, als blijk van waardering voor hun waardevolle werk. Ook zal de gemeente respijtzorg aanbieden aan mantelzorgers om te voorkomen, dat ze worden overbelast en nieuwe vormen van respijtzorg binnen de gemeente ontwikkelen. Het zogeheten mantelzorgcompliment, dat voorgaande jaren door het Rijk via de Sociale Verzekeringsbank werd toegekend, komt te vervallen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Ongeveer 50 mantelzorgers uit de regio Amstelland zijn in gesprek met elkaar op 7 maart 2013 tijdens het eerste Mantelzorgcafé-avond in 'De Amsteltuin' in Amstelveen


De gemeente wil met de cadeaubon een bescheiden blijk van waardering geven aan de mantelzorgers. Uit gesprekken met 50 mantelzorgers en vertegenwoordigers van de organisatie ‘Mantelzorg & Meer’ blijkt, dat een dergelijk presentje gewaardeerd wordt. Mantelzorgers die bekend zijn bij het steunpunt ‘Mantelzorg en Meer’ krijgen hierover vanzelf bericht. Mantelzorgers die niet bekend zijn bij het steunpunt kunnen zich vanaf 31 augustus 2015 hiervoor aanmelden bij het Amstelveen loket, of bij  ‘Mantelzorg en Meer’. Het college wil voor het jaar 2016 samen met mantelzorgers en het steunpunt bekijken op welke wijze de gemeente mantelzorgers in de toekomst het best kan blijven waarderen.

Meer dan aan geld blijken mantelzorgers echter behoefte te hebben aan aandacht en respijtondersteuning buiten een verpleeghuis, zo komt uit het gehouden onderzoek. De gemeente kiest er daarom voor om kleinschalige voorzieningen voor de zogenoemde respijtzorg in de wijk te ontwikkelen. Ook zal de gemeente professionele zorg in huis als respijtzorg gaan inzetten. De zorg voor familie, of vrienden wordt mantelzorgers in beide gevallen enkele dagen uit handen genomen. Sommige mantelzorgers zorgen 24 uur per dag voor hun naaste, en dat al jarenlang. Om dit vol te kunnen houden, is het belangrijk om af en toe ‘vrijaf’ te kunnen nemen. Dat is alleen mogelijk als de zorg dan op een verantwoorde wijze wordt overgenomen

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Jeroen Brandes, (PvdA) wethouder Welzijn


De uitvoering van het mantelzorgcompliment is vanaf 1 januari 2015 een verantwoordelijkheid van de gemeenten geworden. Hiervoor keerde het Rijk jaarlijks een bedrag uit aan mantelzorgers. Het Rijk heeft hierbij echter niet op een zelfde schaal de financiële middelen geleverd aan de gemeenten om het compliment één op één voort te zetten.

Jeroen Brandes, (PvdA) wethouder Welzijn: 'We denken, dat we met het aanbieden van nieuwe vormen van respijtzorg de Amstelveense mantelzorgers op een belangrijke wijze kunnen ondersteunen met het belangrijke werk, dat zij doen. Bij zo’n intensieve zorg ligt overbelasting namelijk constant op de loer. Wij willen een bijlage leveren om dat te helpen voorkomen. 'Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.