Bijgewerkt: 23 juli 2024

Iedereen moet veilig online zijn

Nieuws -> Internet

Bron: Microsoft
28-03-2012

Nederlanders zijn online minder goed beveiligd dan de inwoners van de rest van Europa. Hoewel 83% van de Nederlanders een antivirusprogramma op zijn computer heeft geïnstalleerd, kijkt maar de helft van de Nederlanders bij online betalingen, of de site betrouwbaar is en gebruikt slechts een kwart voor elk online account een apart wachtwoord. Dit blijkt uit de Microsoft Computing Safety Index, een ranglijst op basis van onderzoek door Microsoft in 27 landen.  Waar het Europese gemiddelde op een score van 44,20 ligt, scoort de Nederlander 42,77.

Met simpele ingrepen veiligheid vergroten

Microsoft vindt het belangrijk, dat jong en oud veilig gebruik maken van het internet. ‘Met de Microsoft Computing Safety Index willen we meer bewustzijn creëren en internetgebruikers stimuleren om hun digitale leefstijl, en die van hun kinderen veiliger te maken’, aldus Coen Nijkrake, Marketing Manager Online Services bij Microsoft.

computer Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Nederlanders zijn online minder goed beveiligd dan de inwoners van de rest van Europa


‘Met een paar simpele ingrepen vergroot je eenvoudig je online veiligheid. Zo is het aan te raden altijd de laatste versie van je browser te gebruiken en bij het creëren van je wachtwoord je hele toetsenbord te ‘gebruiken’, val dus niet altijd terug op de bekende letters en tekens.” In zijn blog geeft Coen Nijkrake meer gemakkelijke voorbeelden, hoe je je persoonlijke online veiligheid kunt vergroten.

Jongeren beter beveiligd dan ouderen

Uit het onderzoek komt eveneens naar voren, dat jongeren zich doorgaans beter weten te beschermen dan ouderen. Zo gebruikt 47% van de 14 tot 24-jarigen online niet hun echte naam bij bijvoorbeeld het spelen van een online spelletje, terwijl dit in de categorie 45-49 jaar 23% is, en in de categorie 60+ maar 11%.

“Hoewel je misschien zou denken, dat jongeren meer risico nemen, lijkt het erop, dat jongeren juist een meer verantwoordelijke houding innemen wanneer het aankomt op hun online veiligheid. Zij zijn zich beter bewust van de do’s en dont’s op het internet en weten middelen als virusscanners en webbrowserfilters beter in te zetten” - aldus Nijkrake.

keuring Amstelveen
(Bron Microsoft - 2012)

Screenshot van de Online Periodieke Keuring van Microsoft


Online Periodieke Keuring

Veel mensen zijn zich niet bewust van de risico’s die ze lopen en weten daarnaast vaak niet eens, welke versie van Windows zij gebruiken. Omdat iedereen veilig online moet kunnen zijn, heeft Microsoft de Online Periodieke Keuring ontwikkeld.

Met deze gratis online test weet je direct welke versie van Windows je gebruikt, maar ook of je wel de laatste versie van de je browser hebt geïnstalleerd. Is er voor Windows en/of je browser een update beschikbaar dan wordt deze direct kosteloos aangeboden.

Met één druk op de knop breng je zo jouw PC weer up-to-date. Heeft u vragen over een update, of lukt het niet om deze te installeren, neem dan contact op met de helpdesk van Microsoft (020-500 1500), of kijk eens op het forum. Probeer het uit: Online Periodieke KeuringAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.