Bijgewerkt: 8 december 2023

IGZ inval bij Chinese behandelpraktijken

Nieuws -> Gezondheid

Bron: IGZ
11-08-2007

Bij een inval in drie behandelpraktijken heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) illegale hormoonpreparaten, antibiotica en afslankmiddelen in beslag genomen. Het gaat om Chinese praktijken in Amsterdam, Amstelveen en in een klein plaatsje in Noord Brabant. Tegen de eigenaren is proces verbaal opgemaakt. Het gaat om onder meer dexamethason acetaat, een synthetisch hormoon- meldt in haar persbericht de IGZ.

Het wordt gebruikt om eczeem te behandelen en mag alleen door een arts worden voorgeschreven. Het middel werd in één van de praktijken gebruikt om een kind van minder dan een jaar te behandelen. Het preparaat kan bij verkeerd gebruik ernstige bijwerkingen veroorzaken. De eigenaren van de praktijken zijn geen arts.

Daarnaast trof de IGZ na klachten van een gebruiker een gevaarlijk kruidenmiddel aan. In het kruidenmiddel Miaozi, dat wordt gebruikt om af te slanken, zit een synthetische component verstopt. Het gaat om synthetische afslankmiddel sibutramine.

Een vrouw die het middel nam kreeg ernstige hartklachten en informeerde de Inspectie. Ze dacht dat het om een kruidenmiddel ging en wist niet dat in de kern sibutramine zat. Ze nam op advies van de praktijkeigenaar een te hoge dosis. De antibiotica die werden gevonden mogen eveneens alleen door een arts worden voorgeschreven.

De IGZ waarschuwt voor bepaalde Chinese middelen die worden ingezet door kruidenpraktijken. Klanten kunnen niet zien welk middel gebruikt wordt of wat er in zit. Het hormoon preparaat dexamethason acetaat wordt in zowel crème als pilvorm gebruikt. De Chinese crème is te herkennen aan een rode doos met de cijfers 999 gevolgd door Chinese karakters.


 Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.