Bijgewerkt: 30 november 2022

Huizen van Chinees porselein in Kunstuitleen Amstelveen

Nieuws -> Cultuur

Bron: Kunstuitleen Amstelveen
08-07-2015

Tot en met 10 september 2015 is Kunstuitleen Amstelveen het middelpunt voor de installatie huizen van Chinees porselein van de Amstelveense kunstenares Stephanie Rhode. Zij houdt op zaterdag 22 augustus om 15.00 uur een lezing in het gebouw Ateliers 2005, aan de van Weerden Poelmanlaan.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Beeldend kunstenaar Stephanie Rhode


Uitgangspunt voor de porseleinen huizen waren de zandhuizen, of eigenlijk de houten mallen die Stephanie gebruikte voor het gigantische kunstproject ’sandhouse project’ in Zuid-China tijdens haar ‘artist in residence’-verblijf bij het Chinese European Art Center CEAC. In november 2014 werkte de Amstelveense kunstenares Stephanie Rhode voor een korte periode in Jingdezhen, de oudste en tevens zeer bijzondere porseleinstad van China. Zij heeft het veel in haar werk terugkerende thema ‘Huizen’ omgezet in Chinees porselein gietwerk en een gelimiteerde serie porseleinen huizen van uiteenlopende texturen tot stand gebracht.

Foto Amstelveen
(Foto S. Rhode - 2015)

Porselein huisjes van beeldend kunstenaar Stephanie Rhode


Variërend van Chinees celadon-glazuur en blauw-wit geschilderd tot huizen die stekels en noppen hebben. Huizenvormen met Chinese bloemmotieven die met de kwast verder zijn bewerkt maar ook huizen met ‘scheuren’ in de gevel. Zo ontstond een serie van 26 unieke huisobjecten, waarnaast tevens ook nog zeven grote borden van porselein en vijf kleinere borden zijn gemaakt die, doordat er huizen op staan afgebeeld, ook weer binnen het thema passen. Gebaseerd op motieven volgens de Chinese kalligrafie en schilderkunst. Om dit te kunnen doen heeft Stephanie tijdens haar verblijf in Xiamen lessen gevolgd in Chinese schilderkunst en de oude technieken geleerd. Over het thema huis zegt de kunstenares: “Het huis is een steeds terugkerend thema in mijn werk. De betekenis van dit symbool is ambivalent en laat ruimte over voor vele interpretaties. Ik heb een architecturale vorm gekozen voor veel van mijn sculpturen en installaties. Vorm en thema vallen samen”. Voor meer informatie: www.kunstuitleenamstelveen.nl of 020-6452333 www.stephanierhode.nlAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.