Bijgewerkt: 26 mei 2024

Huiselijk geweld op de Huishoudbeurs

Nieuws -> Politie

Bron: Politie Amsterdam-Amstelland
11-02-2011

Het doorbreken van taboes en slechten van de aangiftedrempel. Dat is wat de politie wil met voorlichting over de aanpak van huishoudelijk geweld tijdens de komende Huishoudbeurs 2011.

Politiemedewerkers van het programma geweld gaan met bezoekers van de Huishoudbeurs in gesprek over huiselijk geweld. Ze vertellen welke stappen je als slachtoffer van huiselijk geweld kunt zetten, welke consequenties en hulptrajecten er zijn voor daders, maar ook wat je kunt doen als je vermoedt dat iemand anders slachtoffer van huiselijk geweld is. Van zaterdag 12 tot en met vrijdag 18 februari staat de politie Amsterdam-Amstelland met een eigen stand op de Huishoudbeurs.

Regionaal projectleider Lilian Liem-Kon-Tja licht haar keuze toe om deel te nemen aan de Huishoudbeurs: “In ons werk merken we vaak dat er toch nog een bepaald taboe rust op het thema huiselijk geweld. Het is natuurlijk iets dat zich achter de voordeur afspeelt en dat is voor veel mensen nog wel een drempel om in actie te komen of aangifte te doen.

Maar een dader kan ook al worden aangehouden zonder dat het slachtoffer aangifte doet. We willen de mensen dus goed uitleggen hoe huiselijk geweld kan worden gestopt.” De politiestand is op alle dagen van de Huishoudbeurs te vinden in hal 7, het standnummer is 07120.

Huiselijk geweld ook in Amstelveen

Huiselijk geweld is geweld, dat door iemand uit de huiselijke kring van het slachtoffer wordt gepleegd. Hierbij wordt geestelijk en lichamelijk geweld waaronder seksueel geweld onderscheiden.

De huiselijke kring (of gezin) is de kring die bestaat uit (ex)partners, gezinsleden, familieleden en huisvrienden. Onder huiselijk geweld hoort geweld tegen vrouwen en kinderen, maar ook tegen mannen en ouderen.

In 2009: 292 incidenten van huiselijk geweld

Volgens de nota Integrale Veiligheid 2011-2014 van de gemeente zijn er in Amstelveen in 2009 totaal 292 incidenten van huiselijk geweld geregistreerd. Naar schatting worden echter slechts 10 tot 12% van dergelijke incidenten bij de politie gemeld. Ook worden niet alle incidenten van huiselijk geweld als zodanig aangemerkt. De daadwerkelijke omvang van het huiselijk geweld is dus waarschijnlijk vele malen groter dan de registratie uitwijst.

Op basis van de registraties van de politie Amsterdam-Amstelland, het Steunpunt Huiselijk Geweld en de GGD Vangnet en Advies is geschat dat 1,9% van de Amstelveners van 18 jaar en ouder in 2007 slachtoffer is geworden van huiselijk geweld (absoluut gaat het dan om ongeveer 1500 Amstelveners). Kijk ook op de themapagina op de website van de gemeente Amstelveen in verband met: Huiselijk geweldAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.