Bijgewerkt: 21 juli 2024

Huisconcert van Fernando Riscardo Cordas en Izhar Elias op Wester-Amstel

Nieuws -> Wester-Amstel

Bron: Vrienden van Wester-Amstel
13-03-2018

Huisconcert van het gitaar duo Izhar Elias en Fernando Riscardo Cordas op zondag 25 maart 2018, 15.00 uur op Wester-Amstel: SCHUBERT’S GITAAR. Izhar Elias en Fernando Cordas zijn toonaangevende gitaristen in de internationale muziekwereld en onderscheiden zich door hun avontuurlijke repertoirekeuze en een breed scala aan muzikale activiteiten. Ze treden op in concerten en op festivals over de hele wereld en worden alom gewaardeerd als docent tijdens internationale masterclasses. Daarnaast hebben ze zich gespecialiseerd in de historische uitvoeringspraktijk van de gitaar. Rond 1800 beleefde de gitaar een bloeiperiode en emancipeerde van begeleidingsinstrument naar modieus kamermuziekinstrument.

Foto Amstelveen
(Foto Merlijn Doomernik - 2017)

Fernando Riscardo Cordas en Izhar Elias


Schubert speelde zelf gitaar en als eerbetoon aan Schubert bewerkte Fernando Cordas enkele van zijn pianowerken voor gitaar duo die worden uitgevoerd op 19de-eeuwse gitaren. Izhar, oud-leerling van de Amstelveense Muziekschool, is opgegroeid in Ouderkerk aan de Amstel. Hij is een graag geziene gast op Wester-Amstel, waar hij in diverse combinaties heeft gespeeld. Reserveren: muziek@wester-amstel.nl  of telefonisch op 020-4964938. Zondag 25 maart 2018, 15.00 uur . Buitenplaats Wester-Amstel Amsteldijk-Noord 55 1183 TE Amstelveen. Entree: € 12 donateurs € 9 kinderen t/m 12 jaar gratis.

Izhar Elias (Amsterdam, 1977) is een van de meest veelzijdige gitaristen van dit moment. Zijn poëtische stijl en grensverleggende programmering is gefundeerd op uitgebreide verdieping in de historische uitvoeringspraktijk (barok en vroeg 19e eeuw), de kamermuziek en de hedendaagse muziek gecombineerd met multimedia.

Izhar gaf tal van concerten in Europa, Rusland, Zuid-Oost Azië, Australië en de VS. In 2011 ontving hij de prestigieuze Nederlandse Muziekprijs, de hoogste staatsonderscheiding die aan een musicus, werkzaam in de klassieke muziek, kan worden uitgereikt. Als solist werkte hij met orkesten als het Residentie Orkest, Radio Philharmonisch Orkest, Nederlands Kamerorkest, het Orkest van het Oosten en Het Gelders Orkest. Izhar trad in 2016 op voor koning Willem-Alexander tijdens het Koningsdagconcert.  In april 2014 ging een bijzonder dubbelconcert in première tijdens de Zaterdagmatinee in de grote zaal van het Concertgebouw Amsterdam: ‘Schattenspiel’, voor klassieke gitaar, elektrische gitaar en groot orkest, met en door heavy metal gitarist en componist Florian Magnus Maier.Fernando Riscado Cordas (Den Haag, 1975) is een toonaangevende hedendaagse gitarist. Hij wordt met name gerespecteerd om zijn virtuositeit, toonvorming, pakkende interpretaties en daarnaast zijn uitgebreide kennis van het 19e eeuwse gitaarrepertoire. Cordas concerteerde als solist of in ensembleverband op meerdere Europese podia, o.a. in de landen van de Benelux, Engeland, Frankrijk, Italië, Spanje en Portugal. Cordas maakte deel uit van het wereldvermaarde ‘Trio de Cologne’, met Laura Young en Zoran Dukic en is momenteel onderdeel verschillende ensembles, waaronder gitaarduo Elias/Cordas. Cordas werkte samen met verschillende gerespecteerde musici, zoals wijlen componist Luciano Berio en componist György Kurtág. Hij concerteerde met orkest onder de baton van dirigenten als Michel Tabachnik, Stefan Asbury, Eduardo Portal, Marcello Bufalini and Reinbert de Leeuw.

Cordas studeerde aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, alwaar hij in 2003 cum laude, en met twee onderscheidingen zijn Mastertitel behaalde. Zijn belangrijkste leermeesters waren Robby Faverey en Zoran Dukic. Tijdens zijn studie was Cordas actief op verschillende muziekfestivals en volgde masterclasses bij o.a. David Russel, Hubert Käppel, Carlo Marchione, Sergio Assad, Roland Dyens en David Starobin.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.