Bijgewerkt: 4 oktober 2023

Houtrot in deel Nesser klokkentoren

Nieuws -> Kerk

Bron: Amstelveens Nieuwsblad
23-11-2006

In een deel van de ophanging van de klokken in de toren van de Urbanuskerk in Nes aan de Amstel blijkt houtrot te zitten. Met het herstel zijn enige tienduizenden euro's gemoeid. Dit kwam aan het licht na onderzoek door het bureau Advickeck Bouwmanagement, dat is uitgevoerd naar aanleiding van de actie de ontbrekende vierde klok in de toren terug te hangen.

Urbanus Nes Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

De torenklok van de St. Urbanuskerk in Nes aan de Amstel


Onderzoek toont aan dat de drie huidige klokken ,,klungelig en verkeerd" zijn geplaatst en dat bovendien ,,door lekkage houten balken juist op de oplegpunten zijn weggerot," zo blijkt uit email-verkeer dat deze krant beschikbaar is gesteld. De drie klokken moeten eruit. De oplegging van de balken moet worden gerepareerd en een doorgezakte balk moet worden vervangen.

De kosten worden geschat tussen de 33.000,- en 42.000,- euro. Na de werkzaamheden komt Monumentenzorg inspecteren of een en ander goed is verricht waarna de vier klokken weer op hun plaats kunnen worden gehangen De vierde, grootste, klok, die in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers werd gestolen, kon na een actie van het kerkbestuur weer worden besteld. De gemeente, bouwbedrijf Heemraad en ABN Amro zijn de grootste financiers.


 



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.