Bijgewerkt: 5 december 2022

Hongaarse lampen in vd Togt Museum

Nieuws -> Cultuur

Bron: Amstelveenweb.com
20-11-2006

Vanaf 14 november 2006 zijn van de Hongaarse kunstenaar Tibor Pál (61) kunstzinnige lampen tentoongesteld in het Museum van der Togt te Amstelveen. Er zijn twee lampen te zien van zijn indrukwekkende oeuvre. De kleurrijke, lood-glas compositie is erg sfeervol en het zijn over de hele wereld geliefde objecten voor verzamelaars en kunstliefhebbers. De kunstenaar noemt zijn collectie –“Tibilights”. Tibi is een afgekorting van Tibor (zijn voornaam) en lights = lichten. Dus de Lichten van Tibi.

Tibor Pal Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

Tibor Pál tijdens zijn bezoek in het Museum Jan van der Togt


Biografie Tibor Pál

Tibor Pál, uitvinder en kunstenaar, is in 1945 geboren te Budapest, Hongarije. Tijdens zijn studie economie volgde hij ook tekenlessen, waar hij meer affiniteit mee had.

Gedurende zijn loopbaan heeft hij meerdere gepatenteerde industriële uitvindingen bedacht en hierop is zijn succesvolle bedrijf in verwarmingstechniek gebaseerd (1984). Hij maakt van tin legeringen inzetstukken waarbinnen hij glas- en geslepen mineraalstenen verwerkt. Deze techniek hanteert Pál ook in oude ijzeren ramen en maakt op die wijze nieuwe composities. Zijn laatste octrooi maakte het voor hem mogelijk zijn lood-glas techniek te verbeteren, waardoor hij nog mooiere glasobjecten kan realiseren.

Tibor Pal Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

Lamp met de titel:”Het rijk van de hommel”


Tijdens de tentoonstelling van het Hongaarse Fonds voor de Ambachten (Kézművességért Alapítvány) (zomer 2005) in het Museum van Toegepaste Kunst (Iparművészeti Múzeum) te Budapest, zijn zijn composities met sierglas objecten: “Zon-raam”en “Sluimeren” in de prijzen gevallen. Deze gebeurtenis was voor hem het signaal, dat hij op de goede weg was.

Tibor Pal Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

“De Zuidwesterwind”


In november 2005 heeft hij met succes zijn nieuwe werken door het Lectoraat van Beeldende en toegepaste Kunst (Képző és Iparművészeti lektorátus) laten jureren, waaronder lampen. Deze heeft hij benoemd als “Het rijk van de hommel”, “Sterrenhemel”, “De dans van de sjamaans” en “De Grote Beer”. Het is een serie bestaande uit vier verschillende thema’s.

Tibor Pal Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

Glaswerk “Eind September”


Tibor Pal Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

Lamp “Madonna”


De laatstgenoemde lampen werden in december 2005 met groot succes tentoongesteld in Wolwerhampton Bantock House (Engeland), tijdens het Hungarian Arts Festival. Vanaf juli t/m augustus 2006 heeft Pál exposities gehad in het Kasteel van Vajdahunyad te Budapest en vanaf augustus t/m september 2006 in het Festetich Kasteel te Keszthely met zijn nieuwe compositie: “Najaarsdag”. Er staan van Pál lampen in de Verenigde Staten, Italië, Duitsland, Frankrijk en natuurlijk in Hongarije.

Tibor Pal Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

De kunstenaar met zijn nieuwe uitvinding: roeiboot-surfplank

Pál heeft naast zijn glastechnieken ook sport als hobby. Naast zeilen surft hij veel. Deze combinatie bracht hem op het idee om van zijn surfplank een roeiplank te maken


De kunstenaar Tibor Pál zoekt altijd iets nieuws in zijn glasontwerpen en hij zal zeker nog meer prachtige kunstwerken creëren.

Website: Tibor Pál Tibilights


Website:  Museum Jan van der Togt

Adres: Dorpsstraat 50, 1182 JE Amstelveen

Tel: 020-6415754

E-mail: jvdtogt@xs4all.nl


 Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.