Bijgewerkt: 8 augustus 2022

Hoe gebruik je een rollator goed en veilig?

Nieuws -> Gezondheid

Bron: GGD Amsterdam
25-06-2012

Veilig op pad met de rollator

Een rollator is een handig hulpmiddel voor mensen die moeite hebben met lopen. Maar hoe gebruik je een rollator goed en veilig? In buurtcentrum Alleman wordt hier uitleg over gegeven. Daarnaast is er een demonstratie en een rollatorkeuring.

Op donderdag 5 juli 2012 13.00 uur wordt deze informatiebijeenkomst over het gebruik van de rollator gehouden in wijkcentrum Alleman (Den Bloeyenden Wijngaerdt 1. 1183 JM Amstelveen). Tijdens deze middag is er volop aandacht voor het lopen met een rollator in huis en buiten.

rollators Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Rollators in de rij in een zorgcentrum voor ouderen


U ziet bijvoorbeeld hoe u veilig een stoep kunt op- en afgaan. Er is een rollatorshow met verschillende rollators. Een deskundige keurt uw rollator en stelt hem goed af. Kleine reparaties voert hij kosteloos uit.Buurtbewoners die een rollator hebben of willen aanschaffen zijn van harte welkom. Deelname is gratis. De koffie en thee staan klaar vanaf 12.45 uur. De bijeenkomst is een activiteit van het wijkteam Wonen, Welzijn en Zorg.

rollator Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Een opwindbare speelgoed rollator


Rollator?

Een wandelaar, of in het Engels een walker, of Zimmer (fabrikant) is een hulpmiddel bij het lopen voor ouderen en mensen die vanwege een lichamelijke beperking slecht ter been zijn. De walkers zonder wielen kwamen er eerst op de markt in de vroege jaren 1950. De eerste Amerikaanse octrooi werd toegekend in 1953 aan William Cribbes Robb, in Stretford, Engeland, voor een apparaat met de naam 'loophulp', die was bij het Britse octrooibureau ingediend in augustus 1949.

Twee varianten met wielen werden beide bekroond met VS-patenten in mei 1957 en de eerste zonder-wielen ontwerp, dat werd wel als een 'walker' gepatenteerd in 1965 door Elmer F. Ries van Cincinnati, Ohio.

Een andere benadering van de walker frame is de rollator van vandaag, dat uitgevonden werd door de Zweedse vrouw Aina Wifalk in 1978, zelf een polio-lijder. Wifalk ging met het loophulpmiddel walker zelf zonder hulp lopen. 1978 gaf ze het idee voor de ontwikkeling van een rollator aan een bedrijf, dat haar hielp met de bouw.

Een rollator kan via de huisarts worden aangevraagd, maar ook zelfstandig op eigen kosten aangeschaft worden. In 2010 waren er plannen om de rollator niet meer op te nemen in het basispakket van de zorgverzekering, maar uiteindelijk zijn die plannen niet doorgegaan.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.