Bijgewerkt: 20 april 2024

Historische wegwijzer op het Stadsplein van Amstelveen onthuld

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
11-03-2022

Op het Stadsplein van Amstelveen is donderdag 10 maart 2022 een informatiepaneel onthuld die de weg wijst naar drie historische routes die zijn uitgezet in Amstelveen. De wandelroute door het Oude Dorp en Keizer Karelpark en de route door Randwijck, Elsrijk en Patrimonium zijn opeenvolgend in 2020 en 2021 geplaatst, de derde route die loopt door Bovenkerk en Westwijk is vanaf volgende week gereed. Op dit moment plaatst de gemeente de acht bijbehorende panelen.

Elke route heeft een eigen thema en kleur. Dit is terug te zien op de markering die is geplaatst op het Stadsplein. De markering moet het publiek dat op het plein verblijft, enthousiasmeren om de stadshistorie te ontdekken. 'Via de acht informatiepanelen die elke route telt, komt de historie op deze plekken tot leven. Op deze manier leren inwoners hun eigen buurt op een andere manier kennen of kunnen zij op een leerzame ontdekkingstocht door andere buurten in de stad. Dit draagt bij aan de verbondenheid die je voelt met je eigen leefomgeving. De routes zijn samen met erfgoedpartijen, wijkplatforms en inwoners gemaakt die hun verhalen en anekdotes hebben gedeeld' - zegt Herbert Raat (VVD) wethouder Monumenten en Erfgoed.

Foto Amstelveen
(Bron Gemeente Amstelveenweb.com - 2022)

Herbert Raat (VVD) wethouder Monumenten en Erfgoed en kunstenaar Eva DeCarlo onthullen het historische informatiepaneel op het Stadsplein Amstelveen op 10 maart 2022 met veel belangstellenden in de achtergrond


Derde route Bovenkerk en Westwijk. De derde historische route verbindt Bovenkerk en Westwijk met elkaar en vertelt over hoe een moderne woonstructuur is opgezet met behoud van historische patronen. Het geschetste contrast tussen het voormalige, overwegend agrarische gebruik van het polderlandschap en de grootschalige woonwijken die hier later zijn gebouwd, heeft geleid tot de titel van deze derde route: ‘Oude normen, Nieuwe waarden’. De route start bij het voormalige station Bovenkerk en voert vervolgens langs de Noorddammerlaan en de Legmeerdijk. Via de Legmeerdijk komt de route aan in Westwijk en loopt via het winkelcentrum en de J.C. van Hattumweg naar de Bovenkerkerweg.

Digitaal op Visit Amstelveen. De eerste twee routes door het Oude Dorp en Keizer Karelpark en door Randwijck, Elsrijk en Patrimonium zijn ook online te ‘wandelen’ via de website Visit Amstelveen, www.visitamstelveen.com/nl/HistorischeRoutesAmstelveen. De derde route door Bovenkerk en Westwijk wordt hieraan toegevoegd, zodra alle acht informatiepanelen geplaatst zijn. Dat zal uiterlijk vrijdag 18 maart 2022 zijn.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Een van de nieuwe borden met de historische route Bovenkerk en Westwijk van 8 km lang op het Westwijkplein. Verspreid door de stad zijn er routes uitgezet en daardoor wordt het straatbeeld van vroeger zichtbaar gemaakt


Achtergrond routes. In opdracht van de gemeente zijn de historische routes ontwikkeld door Stichting Museum zonder Muren, onder leiding van Daniël Metz. Hij wordt hierbij bijgestaan door vormgever en beeldend kunstenaar Eva DeCarlo. Het doel van de historische routes is om de kennis van de geschiedenis van de eigen stad, buurt en straat onder de inwoners te vergroten. Via een QR-code op de informatiepanelen is achterliggende informatie in het Nederlands en Engels op te vragen, evenals extra beeldmateriaal. Bij eventuele uitbreiding van het routenetwerk in de toekomst kan de markering uitgebreid en aangevuld worden.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.