Bijgewerkt: 7 oktober 2022

Hieron Pessers expositie is geopend

Nieuws -> Cultuur

Bron: Museum vd Togt / Amstelveenweb.com
17-12-2007

In Memoriam Hieron Pessers

Schilderijen

13 december 2007 t/m 3 februari 2008

‘Het menselijk failliet, levensgroot vereeuwigd’

Pessers Amstelveen
(Museum vd Togt - 2007)

Hieron Pessers- The Fall of Pompadour 1996 265x210 cm


Op zondagmiddag 16 december 2007 werd een tweede tentoonstelling in het Museum van der Togt geopend met de titel: “ In Memoriam Hieron Pessers”.

Pessers Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Jan Verschoor, directeur van het museum begroet het publiek


Hieron Pessers die in 2004 op 64-jarige leeftijd overleed, was een bijzondere schilder van grote, romantisch-realistische en theatrale voorstellingen, die een heel eigen wereld van decadente dromen en hersenspinsels uitstralen. Reizen vanuit Amsterdam, waar de schilder in de jaren ‘70 en ‘80 een atelier had. Maar ook via Londen en Parijs naar Buenos Aires, waar Pessers in de jaren ‘90 woonde en werkte. En vervolgens naar zijn grote atelier in Antwerpen, waar hij tenslotte de dood vond.

Pessers die zijn werk niet graag verkocht en zelden exposeerde omdat hij dacht dat het publiek hem toch niet zou begrijpen, heeft door dat rusteloze reizen en zijn afkeer van de kunstmarkt nooit de erkenning gekregen die hij ongetwijfeld verdient. Ook omdat Pessers in zijn testament had bepaald dat zijn complete nalatenschap ten bate van Amnesty International moest worden geveild - dat mocht in elk land, behalve in Nederland - is zijn werk her en der verspreid geraakt.

Het museum Van der Togt is er nu in geslaagd om als een hommage aan deze kunstenaar een selectie van de vijftien meest belangrijke schilderijen bijeen te krijgen voor een expositie.

Pessers Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Gerrit Komrij leest een stukje voor uit zijn essay


De Nederlandse dichter, schrijver Gerrit Komrij (1944) opende de expositie en introduceerde zijn boek over Pessers aan de aanwezigen. In zijn toespraak zei Komrij, dat hij zich kon voorstellen, dat de schilderijen van Hieron Pessers, als je ze voor het eerst ziet, een verontrustende indruk maken.

Ze zijn buitenissig van formaat en van voorstelling. Ze laten aan duidelijkheid niets aan wensen over en tegelijk zijn ze dringend en gesloten. Er is sprake van vertrouwen en afstandelijkheid.

Komrij baseerde zijn toespraak op een essay dat hij had geschreven over Pessers, dat te koop is in boekformaat in het museum. Na zijn toespraak bedankte Jan Juffermans sr. van Kunsthandel Juffermans uit Utrecht de schrijver voor de wijze woorden.

Pessers Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Tussen de gasten waren vele bekende gezichten


Pessers Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Jan Juffermans presenteert het boekje met het essay van Komrij over de schilder


Pessers Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Nog een laatste groepsfoto en de tentoonstelling is geopend


De expositie ‘In Memoriam Hieron Pessers’ is in Museum Jan van der Togt te zien tot en met 3 februari 2008.

Pessers Amstelveen
(Museum vd Togt - 2007)

Hieron Pessers- La Dolce Vita 1990 185 x 365 cm


Website: Museum Jan van der TogtAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.