Bijgewerkt: 17 mei 2022

Het voorjaarsconcert 2008 van het Pauluskoor

Nieuws -> Cultuur

Bron: Pauluskoor
30-03-2008

Op 19 april 2008 verzorgt het Pauluskoor een heel bijzonder zaterdagmiddag-concert in de Paaskerk te Amstelveen. Op het programma staat de Messa di Gloria van Giacomo Puccini. Medewerkenden aan dit concert zijn naast het Pauluskoor Amstelveen ook nog Edwin van Gelder, tenor, en Henk van Heijnsbergen, bas. Alexander Koeznetsov staat garant voor een sprankelende begeleiding op de piano. Het geheel staat uiteraard weer onder leiding van koordirigent Marcel Joosen.

Messa di Gloria

Puccini werd 150 jaar geleden geboren in Lucca op 22 december 1858. Op zijn zestiende begon hij met het componeren van kerkmuziek maar in zijn hart hield hij meer van opera. Zoveel zelfs dat hij 20 kilometer naar Pisa liep om een uitvoering van Verdi te horen. Daarna wist hij zeker dat hij operacomponist wilde worden en die wens klinkt al door in de Messa di Gloria.

Puccini Amstelveenweb
(Wikipedia - 2008)

Giacomo Puccini


Hij schreef deze mis in 1880 als examenwerkstuk voor de muziekschool in Lucca. Zijn leraar was tevreden maar vond het wel een wat dramatisch stuk. En dat klopt: deze mis heeft een dramatiek en een uitbundigheid die ongewoon is voor kerkmuziek. Later verwerkte hij thema’s uit deze mis in zijn beroemde opera’s, b.v. het Agnus Dei is terug te horen in “Manon Lescaut”en andere fragmenten klinken in “Tosca”.

Dit alles betekent dat wij tijdens dit zaterdagmiddagconcert veel luisteraars een plezier kunnen doen. Of u nu houdt van kerkmuziek, van opera of van allebei, met deze mis zit u goed!

Kaarten

Aanvangstijdstip van dit zaterdagmiddag-concert is 16.00 uur precies. Het concert vindt plaats in de Paaskerk, Augustinuspark te Amstelveen. Kaarten voor dit concert kosten € 10-.

U kunt kaarten reserveren via de website van het koor www.pauluskoor.nl of telefonisch (ma,di of do tussen 17.00 en 19.00) via telnr: 020 6411367. Vier weken voor de concertdatum zijn kaarten ook te koop bij boekhandel Twister in Westwijk, indien nog niet uitverkocht. U bent van harte welkom om na afloop van het concert (om ongeveer 17.00 uur), beneden in de kerk nog even met ons na te praten en iets te drinken.

Het Amstelveense Pauluskoor verkeert in stemnood!

“Het Pauluskoor is met ongeveer 100 leden een groot koor en de omvang van het koor is het probleem ook niet”,  zegt dirigent Marcel Joosen, “maar de balans tussen de stemgroepen is onevenwichtig. Het Pauluskoor heeft te weinig tenoren om de alten, bassen en sopranen muzikaal tegenwicht te bieden. Ik hoor ze wel, duidelijk genoeg zelfs, maar met wat meer tenoren zou de klankkleur evenwichtiger zijn.

En dat zou ik wel heel prettig vinden…! Daarnaast zingt het koor regelmatig dubbelkorig werk, waarbij elke stemgroep wordt verdeeld in een 1e en 2e partij. Met slechts 8 tenoren wordt dat erg moeilijk.”

Pauluskoor Amstelveenweb
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Het Pauluskoor tijdens een concert in november 2007


Met zo’n noodkreet van onze dirigent moeten we natuurlijk wel iets doen! We kunnen onze tenoren moeilijk vragen nog harder te zingen, het moet tenslotte ook mooi blijven. Daarom doen we hierbij een beroep op u! Kent u een man in uw omgeving die over te halen valt?

Haalt u die man dan eens over om op een maandagavond bij een repetitie te komen luisteren. U weet niet of hij wel tenor is? O, maar dat weet onze dirigent wel! Die hoort dat zo! En mocht die man toevallig over een bas-stem beschikken: voor hem hebben wij ook nog wel een plekje over.

Maar …… misschien bent u zelf die man wel! Denkt u “dat is niks voor mij of voor die man die ik in gedachten heb”? Houden mannen niet van zingen? Laat de mannen in ons koor het niet horen! Dat zijn allemaal enthousiaste leden.

Denk dus eens aan uzelf. Of aan uw partner. Of aan die neef van u. Of die broer. Of die vriend, die overbuurman, collega, enz. We verkeren als koor echt (een beetje) in tenorennood. Kom nou eens langs. Of stuur iemand langs. Of neem hem mee. Zingen is niet eng. Zingen is enig. En we zijn nog een gezellig koor ook!

Het Pauluskoor repeteert elke maandagavond van 20.00 tot 22.15 uur in de Paaskerk, Augustinuspark te Amstelveen. Wanneer u al ervaring heeft in het koorzingen kunt u zaterdag 19 april 2008 misschien al meedoen met de Messa di Gloria van Puccini en anders voegt u in  bij de repetities van het Requiem van Dvořák (uitvoering op 10 oktober 2008.)Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.