Bijgewerkt: 5 juni 2023

Het stalen kunstwerk 'Na sluitingstijd' is onthuld in Amstelveen

Nieuws -> Cultuur

Bron: Gemeente Amstelveen/Amstelveenweb
21-03-2023

Het stalen kunstwerk van beeldend kunstenaar Klaas Gubbels: 'Na sluitingstijd'- (2019) Hommage aan Cézanne - aan de Burgemeester Wiegelweg werd op 21 maart 2023 onder grote belangstelling onthuld door de kunstenaar zelf.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2023)

Het kunstwerk van Klaas Gubbels 'Na sluitingstijd' aan de Burgemeester Wiegelweg in Westwijk Amstelveen

Klaas Gubbels (1934) geniet (inter)nationale bekendheid door onder meer zijn grote roestbruine koffiekannen die al op verschillende plekken in Amstelveen hebben gestaan. De Burgemeester Wiegelweg in Westwijk is als locatie uitgezocht, omdat deze wijk de minste kunst per inwoner heeft. Er was regen voorspeld, maar het bleef droog, totdat de bezoekers naar de opening kwamen van 'Na Sluitingstijd'. Niet alleen kregen ze een 'natje' het begon ook een beetje te miezeren. Dat mocht de pret echter niet drukken.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2023)

Herbert Raat (VVD) wethouder Kunst en Cultuur met zijn communicatieadviseur Anne-Fleur Pel

Er was een heuse tent-bar opgezet waar iedereen een drankje aangeboden kreeg en aangezien de 5 in de klok zat, werd daar gretig gebruik van gemaakt. Na wat nieuwtjes te hebben uitgewisseld en nog een drankje te hebben genomen, liep iedereen de steiger op, die midden in een moeras gebied ligt. Gelukkig was iedereen nog stabiel en kon de openingsceremonie beginnen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2023)

Buurtbewoners met Marieke Uildriks directeur van het Museum JAN en Alphons Böggeman notaris vinden het erg gezellig de onthulling van het kunstwerk

Herbert Raat, wethouder Kunst en Cultuur heette iedereen welkom en vertelde over de keuze voor het kunstwerk. Daarna sprak Frits Barend over de vriendschap die hij met Klaas Gubbels heeft en zijn werk. Klaas Gubbels zelf heeft geen sterke stem meer, maar sprak toch nog enkele woorden, met name over het feit dat hij nog steeds werkt in zijn atelier. Van een onthulling was niet echt een sprake, maar het was wel een gezellige bijeenkomst. Zelfs de zon brak nog even door.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2023)

Het stalen kunstwerk 'Na sluitingstijd' met de buurtkinderen

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2023)

Rein Schurink voorzitter adviescommissie beeldende kunst Amstelveen, Herbert Raat (VVD) wethouder Kunst en Cultuur, beeldend kunstenaar Klaas Gubbels en journalist Frits Barend een goede vriend van de kunstenaar genieten van de onthulling

Over de kunstenaar
Gubbels volgde van 1949 tot 1951 een opleiding reclameschilderen aan de Technische School te Rotterdam en van 1951 tot 1952 een avondopleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. In 1952 verhuisde hij met zijn moeder naar Arnhem, waar hij tot 1958 de ArtEZ Academie voor Beeldende Kunsten Arnhem volgde, evenals avondcursussen beeldhouwkunst. In 1954 was hij assistent van Louis van Roode en Wally Elenbaas (1912-2008), met wie hij de mozaïekwanden in het Huis der Provincie in Arnhem maakte.

In 1959-1960 werd hij assistent van Marius van Beek en Dick Grossman. In de jaren zeventig was Klaas Gubbels lid van de Willem de Kooning Academie in Rotterdam, samen met andere schilders en grafici als Hannes Postma en de beeldhouwer Kees French. In 1963 werd hij lid van de Gemeenschap Beeldende Kunstenaars en doceerde hij enkele jaren aan de Willem de Kooning Academie. In 2005 maakte hij met hulp van glasblazers een abstract glassculptuur in Adriano Berengo's Berengo Studio op het eiland Murano bij Venetië. Zijn werken, die zowel grote muurschilderingen als kleine prenten bevatten, bevatten vaak een theepot, die meestal op een tafel wordt geplaatst.
Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.