Bijgewerkt: 28 maart 2024

Het parkeerbeleid van Amstelveen gaat volledig op de schop

Nieuws -> Gemeente

Bron: Amstelveens Nieuwsblad
24-11-2011

Het lokale parkeerbeleid gaat volledig op de schop in Amstelveen. Papieren vergunningen en het betalen met muntgeld worden afgeschaft, blauwe zones en cashless-parkeerplekken worden ingevoerd. Een vergaande modernisering en digitalisering van het parkeersysteem moet parkeren voor inwoners op termijn klantvriendelijker maken, als het aan wethouder John Levie (BBA) ligt.

levie Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Wethouder John Levie (BBA)


De omslag wordt volgens Levie ꞌniet ingezet om van het parkeren een gemeentelijke melkkoe te maken. Het uitgangspunt is kostendekkendheid,ꞌ- benadrukt Levie. De gemeente maakt al jaren verlies op het parkeerbeleid. Dat zou komen door het verouderde, kostbare en inefficiënte huidige systeem. Levie wil een aantal ꞌonuitlegbare parkeermetersꞌ vervangen voor blauwe zones en zogenoemde cashless parkeerplekken, waar alleen met pin, chip, mobiel of creditcard betaald kan worden.

Kentekenregistratie moet het controleren eenvoudiger en goedkoper maken. De aanschafkosten voor vergunning zouden daardoor dalen. Gratis parkeren voor gehandicapten blijft wel gehandhaafd, maar daar wordt op bepaalde plekken wel een maximum van 4 uur aan verbonden.

Verdeling van parkeerruimte moet eerlijker'

ꞌWe rijden allemaal, we parkeren allemaal.ꞌ Wethouder John Levie (BBA) streeft naar een nieuw lokaal parkeersysteem, waarbij er een eerlijke verdeling van de in zijn ogen schaarse parkeerruimte plaatsvindt. ꞌHet is goed als voor iedereen duidelijk is, waar hij of zij aan toe is. Samen met participatiegroepen zoals OLGA, gehandicaptenraad, wijkplatforms Stadshart en Elsrijk hebben we constructief nagedacht wat slim is en echt werkt in Amstelveen,ꞌ - aldus Levie.

De parkeerzorgen concentreren zich voornamelijk in het centrumgebied, waar de parkeerdruk hoog is. Deels zou dat komen door misbruik van bezoekersvergunningen, zo stelt Levie. ꞌOm daar een einde aan te maken wil de gemeente over op kentekenregistratie en de papieren vergunningen afschaffen .ꞌ

Ook de bezoekersvergunningen in het Stadshart worden gemaximeerd: tot 375 uur per jaar. Zijn die op dan kunnen bewoners voor 40 cent per uur parkeertijd bijkopen. De parkeermotie 2011 wordt in de commissie Ruimte, wonen en natuur (RWN) van 29 november behandeld. Daarna zal deze ter inspraak worden voorgelegd aan inwoners.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.