Bijgewerkt: 24 juli 2024

Het kabinet trekt 125 miljoen euro uit voor waterstof vrachtwagens

Nieuws -> Technologie

Bron: Rijksoverheid
25-09-2023

Vrachtwagens en (bestel)auto’s die rijden op waterstof. Ze zijn schoon. Hebben een grote actieradius. En brengen geen lange laadbeurten of problemen met het stroomnet met zich mee. Het kabinet trekt daarom 125 miljoen euro uit om ondernemers de overstap naar waterstof te laten maken.

Dat gaat de komende jaren naar verwachting 40 nieuwe waterstoftankstations opleveren, en tot enkele duizenden voertuigen op waterstof. Daarmee wordt waterstof een serieus alternatief voor ondernemers die schoon vooruit willen, naast elektrisch rijden op een batterij. Vandaag maakt staatssecretaris Heijnen de subsidieregeling waterstof, die nu in consultatie gaat, bekend.

Foto Amstelveen
(Foto Valerie Kuypers/I en W - 2022)

Vivianne Heijnen (CDA) staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat

Staatssecretaris Heijnen: 'Waterstof kan hiermee echt gaan doorbreken. De belofte van waterstof is er al jaren. Zeker voor ondernemers die over langere afstanden schoon willen rijden met een zwaardere auto, bijvoorbeeld een vrachtwagen, kan waterstof ideaal zijn. Maar dan moeten er wel tankstations zijn en moet er genoeg te kiezen zijn voor ondernemers. Het wordt tijd dat we ervoor zorgen dat waterstof zijn belofte in gaat lossen.'

Einde kip-ei: subsidie voor tankstations en auto’s. Vanaf maart 2024 kunnen ondernemers die subsidie aanvragen. Bij elke aanvraag moet één tankstation in het plan zitten, met daarbij meteen de aanschaf van genoeg vrachtwagens of (bestel)bussen om het tankstation vanaf de start rendabel te maken. Gemiddeld zijn daarvoor 10-15 waterstofvrachtwagens nodig. In de praktijk zal dit vaak betekenen dat transportbedrijven en tankstationhouders hun krachten bundelen in een subsidieaanvraag. Door subsidie te verlenen voor de combinatie tankstation en de voertuigen die moeten tanken, komt er een einde aan de kip-ei discussie of je eerst tankstations moet hebben zodat er getankt kan worden, of eerst auto’s zodat je daarna een rendabel tankstation kunt bouwen.

Per waterstoftankstation kunnen ondernemers 40% van de kosten voor de bouw van het tankstation gesubsidieerd krijgen. Per vrachtwagen of bestelbus gaat het om 80% van het verschil in prijs met een dieselvariant. Voorwaarde voor de tankstations is dat zowel vrachtwagens als personenauto’s er kunnen tanken, en dat ze openbaar toegankelijk zijn.

Landelijk dekkend netwerk. De subsidieregeling loopt van 2024-2028. Met de 125 miljoen kunnen er naar schatting 40 moderne tankstations gebouwd worden, met dus de voertuigen die nodig zijn om het station rendabel te laten draaien. Daarmee ontstaat een landelijk dekkend netwerk van waterstoftankstations. Dat is niet alleen wat het kabinet wil, maar ook in lijn met de Europese doelstellingen. Europa eist dat er in 2030 langs alle Europese hoofdsnelwegen waterstoftankstations te vinden zijn. Voor ons land moeten dat er minimaal 30 zijn, verspreid over het hele land. Europa stelt eisen aan deze stations, bijvoorbeeld qua grootte, capaciteit en toegankelijkheid. Momenteel zijn er 17 waterstoftankstations in Nederland, waarvan er vier voldoen aan de Europese eisen die in 2030 gelden.



De komende jaren gaan fabrikanten van vrachtwagens en bestelbussen meer en meer inzetten op waterstof. Op dit moment staat dat nog in de kinderschoenen; er rijdt een handjevol vrachtwagens en bestelbussen op waterstof rond in Nederland. Personenauto’s op waterstof zijn er al wat langer, daar zijn er zo’n 600 van op de weg.

Mening geven. De subsidieregeling gaat op 25 september 2023 in internetconsultatie. Dat betekent dat iedereen er zijn mening over kan geven, voordat de regeling definitief vast wordt gesteld. En dus vanaf maart komend jaar van start gaat.

Waterstof is het chemische element met het symbool H en atoomnummer 1. Waterstof is het lichtste element. Onder standaardomstandigheden is waterstof een gas van twee-atomige moleculen met de formule H2. Het is kleurloos, geurloos, smaakloos, niet giftig en zeer brandbaar. Waterstof is de meest voorkomende chemische stof in het universum en vormt grofweg 75% van alle normale materie. Sterren zoals de zon bestaan voornamelijk uit waterstof in de plasmatoestand. Het grootste deel van de waterstof op aarde bestaat in moleculaire vormen zoals water en organische verbindingen. Voor de meest voorkomende isotoop van waterstof (symbool 1H) heeft elk atoom één proton, één elektron en geen neutronen.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.