Bijgewerkt: 22 juli 2024

Het is beter als u geen Internet Explorer meer gebruikt

Nieuws -> Internet

Bron: Windows IT Pro Blog/Wikipedia
10-02-2019

'Van tijd tot tijd wordt mij door klanten gevraagd: ‘Hoe zorg ik ervoor dat al het webverkeer naar Internet Explorer gaat?’ In feite werd ik onlangs deze vraag gesteld door iemand die een ziekenhuis probeert te helpen. Nu begrijp ik het scenario' – schrijft Chris Jackson Principal Program Manager in de Experiences and Devices Group van Microsoft, gespecialiseerd in cybersecurity, applicatiecompatibiliteit en het moderniseren van software assets. Hij is gespecialiseerd in Windows en browser internals op Windows IT Pro Blog.

'In de gezondheidszorg (zoals in veel andere sectoren) is het vaak zo dat je met een extreem dun team aan het werk bent. Als gevolg hiervan kan het lijken alsof het gebruik van Internet Explorer standaard voor alle situaties de "easy button" is, omdat, nou ja, de meeste van uw sites zijn ontworpen voor Internet Explorer, dus....gewoon...altijd gebruiken, ok? Kortom, dit lijkt een bewuste beslissing om een technische schuld op zich te nemen. Het is waar dat de meeste organisaties wat technische schulden hebben liggen. (Als je bijvoorbeeld User Account Control hebt uitgeschakeld, een 32-bits OS of 32-bits Office-suite nodig hebt, of voor uitgebreide ondersteuning voor een oudere versie van Java betaalt, heb je een technische schuld.) Maar deze technische schuld? Nou, het is anders.' – aldus mr. Jackson.

Toen we in 2014 de Enterprise Mode voor Internet Explorer 11 introduceerden, hebben we er bewust voor gekozen om geen wildcard support toe te voegen. U moet alle sites die u wilt toevoegen, zodat we niet doorgaan met de keten van "schuldenlast" die al in 2001 werd opgestart. Maar u bent waarschijnlijk nog drukker vandaag de dag, toen u nog bezig was - als u in feite in 2001 in de technologie werkte, wat veel mensen niet waren - hoe doen we dat dan zonder u de prijs te laten betalen?

'Dus waarom was het zo belangrijk dat we onze benadering van de erfenis omkeren? Want als we dat niet zouden doen, zou je in een hachelijke situatie terechtkomen - en waarschijnlijk eerder dan je denkt. Je ziet, Internet Explorer is een compatibiliteitsoplossing. We ondersteunen er geen nieuwe webstandaarden voor en hoewel veel sites goed werken, testen ontwikkelaars over het algemeen niet meer voor Internet Explorer. Ze testen op moderne browsers (zoals Google Chrome red.). Dus als we onze vorige aanpak zouden voortzetten, zou je in een scenario terechtkomen waarin je, door te optimaliseren voor de dingen die je hebt, uiteindelijk niet in staat zou zijn om nieuwe apps te gebruiken zoals ze uitkomen. Nu er steeds vaker nieuwe apps uitkomen, willen we u helpen om te voorkomen dat u een steeds groter deel van het web moet missen!' -schrijft Chris Jackson Principal Program Manager in de Experiences and Devices Group van Microsoft. Opinie: Dit probleem zou niet bestaan als Microsoft een concurrerende en moderne browser met Windows 10 had geleverd.

Foto Amstelveen
(Bron Microsoft/Amstelveenweb.com - 2019)

Het logo van Microsoft Explorer versie 3, gebruikt tussen 1997-2001


Internet Explorer (voorheen Microsoft Internet Explorer en Windows Internet Explorer, meestal aangeduid als Explorer en afgekort IE of MSIE) is een serie grafische webbrowsers ontwikkeld door Microsoft en opgenomen in de Microsoft Windows besturingssystemen, vanaf 1995. Het werd voor het eerst uitgebracht als onderdeel van het add-on pakket Plus! voor Windows 95 in dat jaar. Latere versies waren beschikbaar als gratis downloads, of in servicepakketten, en werden opgenomen in de service releases van de OEM (Original Equipment Manufacturer) van Windows 95 en latere versies van Windows. De browser wordt stopgezet, maar wordt nog steeds onderhouden.

Internet Explorer was ooit de meest gebruikte webbrowser, met een piek in het gebruiksaandeel van ongeveer 95% in 2003. Dit kwam nadat Microsoft de eerste browseroorlog tegen Netscape, de dominante browser in de jaren 1990, had gewonnen. Het gebruiksaandeel is sindsdien gedaald met de lancering van Firefox (2004) en Google Chrome (2008), en met de groeiende populariteit van besturingssystemen, zoals Android en iOS die niet met Internet Explorer werken. Schattingen voor het marktaandeel van Internet Explorer zijn ongeveer 2,7% voor alle platforms of door StatCounter's nummers 7de gerangschikt, terwijl op desktop, het enige platform dat ooit een significant aandeel heeft gehad (bv. exclusief mobiel en Xbox), het op de 3e plaats staat op 5,74%, net na Firefox (anderen plaatsen IE 2e met 9,48% net voor), vanaf januari 2019 (het marktaandeel van de browser is zeer moeilijk te berekenen). Microsoft besteedde eind jaren 1990 meer dan 100 miljoen dollar per jaar aan Internet Explorer en in 1999 waren er meer dan 1.000 mensen bij het project betrokken.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.