Bijgewerkt: 25 juli 2024

Het 'geheim' van de QR code

Nieuws -> Technologie

Bron: Amstelveenweb / Wikipedia
21-05-2011

Gisteren kreeg ik van iemand een e-mail die met grote blijdschap schreef, dat ze het een briljant idee vond, als voortaan haar websiteadres (URL) en andere communicatiegegevens in een zogenaamde QR code werd doorgestuurd. Op die manier kunnen de lezers van een e-mailbericht, de code met hun smartphone lezen en worden ze direct doorgeloodst naar haar website.

Quick Response

Een QR code (Quick Response) is een specifieke matrix barcode (of tweedimensionale code), leesbaar door de speciale QR barcode lezers en mobiele telefoons met camera. De code bestaat uit zwarte modules, gerangschikt in een vierkant patroon op een witte achtergrond. De gecodeerde informatie kan tekst, URL of andere gegevens bevatten en de inhoud ervan wordt op hoge snelheid gedecodeerd.

De QR code werd voor het eerst in Japan door de Toyota dochteronderneming Denso-Wave in 1994 gebruikt. De QR-code is één van de meest populaire vormen van tweedimensionale barcodes. Hoewel in eerste instantie de code werd gebruikt voor het bijhouden van onderdelen in de auto industrie, worden QR codes nu gebruikt in een veel bredere context, met inbegrip van de commerciële toepassingen en gemak-georiënteerde applicaties die gericht zijn op gebruikers van mobiele telefoons (zogenoemde mobiele tagging).

QR codes kunnen worden gebruikt om tekst weer te geven aan de gebruiker, om een vCard toe te voegen aan het mobielapparaat van de gebruiker, om een Uniform Resource Identifier (URI) te openen, of om een e-mail of SMS-bericht samen te stellen. Gebruikers kunnen de code ook zelf genereren en afdrukken om hun eigen QR codes voor anderen te laten scannen en te gebruiken. Door een bezoek aan een van de websites die gratis QR code genereren hoeft ook geen software geïnstalleerd worden.

De codes kunnen website adressen opslaan en de Uniform Resource Locator (URL's) kunnen in tijdschriften, op borden, bussen, visitekaartjes verschijnen, of bijna op elk voorwerp, waarover de gebruikers informatie nodig hebben.

QR Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2011)

De afbeelding van de QR matrix code met het webadres van Amstelveenweb.com


Gebruikers met een telefoon met een camera en met de juiste lezer applicatie, kunnen de QR code scannen om het naar een tekst te 'vertalen', contact informatie weer te geven, verbinden met een draadloos netwerk, of een webpagina openen in de browser van de telefoon. Deze manier van linken van de fysische wereld objecten wordt hardlinking genoemd.

Google's besturingssysteem Android ondersteunt de herkenning van QR codes met de al vooraf geïnstalleerde barcode scanner (ZXing) op sommige modellen. De browser ondersteunt URI omleiding, die het mogelijk maakt QR codes te sturen via metadata aan bestaande applicaties op het toestel. In het Apple IOS is een QR code lezer niet standaard opgenomen.

URI? In de computerwereld is dit een Uniform Resource Identifier, een tekenreeks, die wordt gebruikt om een naam, of een bron op het internet te identificeren

The making of the code!

Er zit een pittige technisch verhaal achter de QR code, maar het gebruik is zeer eenvoudig. Als ik van het internetadres http://www.amstelveenweb.com/ een QR code wil genereren, dan ga ik naar een willekeurige QR generator website, zoals die van Kaywa op http://qrcode.kaywa.com/ .

QR Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com / Wikipedia - 2011)

De structuur van de QR matrix code


Op het scherm zie je dan het generator scherm, waar je url, tekst, telefoonnummer en sms kan kiezen, dus in dit geval kies ik url en plak ik het adres in de balk. Dan staat er een L, dus Large en in deze stand genereer je een vrij grote code/afbeelding. Wil je de afbeelding wat kleiner maken, dan moet er S staan, of een zeer grote dan XL.

Met een klik op de Generate knop verschijnt in het lege blok de afbeelding van de QR code. Dan moet je de cursor op de afbeelding plaatsen en met de rechter muisknop op de afbeelding klikken. Dan verschijnt het context menu, waar Afbeelding opslaan als staat en met het kiezen van deze optie kun je de afbeelding van de code downloaden naar je eigen computer als een png bestand.

PNG? Dit is een bestandsformaat voor afbeeldingen met verliesloze compressie. De afkorting staat voor Portable Network Graphics en het is een alternatief voor het GIF-formaat.

QR Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2011)

Artistieke QR matrix code


Code uitlezen

De code kun je uitlezen met een telefoontoestel uitgerust met een camera en een QR reader applicatie. Kaywa heeft op de website http://reader.kaywa.com/ een gratis reader staan, die je ook kunt gebruiken. Maar wat, als je geen telefoon hebt met een camera en geen reader app? Dan is de volgende stap om een desktop reader te downloaden.

Dat kun je onder andere in Windows 7 bij http://www.dansl.net/blog/?p=256 doen. Deze reader is ook gratis, maar het werkt niet zonder een webcam op het systeem, of als de webcam op je laptop niet is ingeschakeld.

Na installatie en opstart verschijnt een vierkant blok op het scherm, waar je de code moet manoeuvreren. Je kunt de code gewoon uitprinten en het papiertje voor je webcam houden en op een bepaald moment herkent de applicatie de code en word je naar een website gestuurd, of de gegevens in de code worden zichtbaar.

Je kunt ook de QR Code Generator van het ZXing Project proberen: http://zxing.appspot.com/generator/ . Deze generator is zeer uitgebreid en kan veel meer gegevens in de code bakken. Succes met de QR code!Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.