Bijgewerkt: 28 maart 2024

Het fijn stof reductiesysteem is een kansrijk instrument

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
14-05-2012

De fijn stof proef aan de A9 is afgerond. Bij lage windsnelheden zoals op smogdagen levert het fijn stof reductiesysteem tot 30 procent reductie van fijn stof. Over de hele proefperiode ligt de bereikte reductie tussen 5 en 10 procent, volgens het TNO rapport over de proef. Het niveau fijn stof in Amstelveen is onder de rijksnorm. De gemeente participeert in dit project om te anticiperen op toekomstige ontwikkelingen om de luchtkwaliteit veilig te kunnen blijven stellen.

“Innovatieve technieken dragen bij aan toekomstige toepassingsmogelijkheden voor een betere luchtkwaliteit. En dat komt op langere termijn ten goede aan de volksgezondheid van Amstelveners. In Amstelveen en verder in de regio werken we al jaren aan verbetering van de luchtkwaliteit.

Bijvoorbeeld met het toepassen van roetfilters op ons eigen wagenpark, schoon openbaar vervoer, bewustmakingscampagnes zoals de ‘band-op-spanning’ actie, en het stimuleren van elektrisch rijden”, aldus wethouder Jan-Willem Groot (CDA, milieu & energie).

groot Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Wethouder Jan-Willem Groot (CDA)


Het fijn stof reductiesysteem is in eerste instantie ontwikkeld voor tunnels en verkeert voor toepassingen in de openbare ruimte nog in de ontwikkelfase. Momenteel ontwikkelt BAM Infratechniek producten voor de openbare ruimte, zoals straatmeubilair, waarin deze techniek verwerkt is.

Ook met de afronding van deze proef is een stap gezet in de verdere kennisontwikkeling van het instrument. Binnenkort bespreken de partners in het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (Rijk, provincie, Stadsregio Amsterdam en gemeenten) de uitkomst van de proef, en de mogelijke vervolgacties.

Het fijn stof reductiesysteem is een innovatieve techniek, naar een conceptidee van TU Delft en verder ontwikkeld door BAM Infratechniek. Door een elektrisch veld te creëren in een bepaalde opstelling is het mogelijk om fijn stofdeeltjes als een magneet aan te trekken en vast te houden. Zo komen deze deeltjes niet in de lucht terecht.

De proef vond plaats tussen eind december 2011 en eind februari 2012 ter hoogte van afrit 4 van de A9. De proef werd mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de Stadsregio Amsterdam. De Stadsregio heeft de afgelopen jaren als partner in het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit subsidie beschikbaar gesteld aan een aantal gemeenten voor innovaties waarmee de luchtkwaliteit in de toekomst verder kan worden verbeterd. Kijk voor meer informatie over de proef op www.amstelveen.nl/luchtkwaliteit.

Fijn stof?

Fijn stof is een vorm van luchtvervuiling. Tot fijn stof worden in de lucht zwevende deeltjes kleiner dan 10 micrometer gerekend. Fijn stof bestaat uit deeltjes van verschillende grootte, van verschillende herkomst, en dus met een verschillende chemische samenstelling.

Uit epidemiologische en toxicologische gegevens blijkt, dat fijn stof bij inademing schadelijk is voor de gezondheid. In Nederland en België sterven enkele duizenden mensen enige dagen tot maanden eerder door acute blootstelling aan fijn stof.

Soorten fijn stof en herkomst

Bij het indelen van fijn stof in soorten wordt er onderscheid gemaakt in grootte van de deeltjes:

- PM10, deeltjes met een aërodynamische diameter kleiner dan 10 micrometer. PM is hierbij de afkorting voor 'Particulate Matter';

- PM2.5, deeltjes met een aerodynamische diameter kleiner dan 2,5 micrometer;

- Deeltjes kleiner dan 0,1 micrometer (ultra fijn stof)



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.