Bijgewerkt: 21 juni 2024

Het feest van de Hemelvaart 2024

Nieuws -> Kerk

Bron: Wikipedia/Amstelveenweb
07-05-2024

Het feest van de Hemelvaart van Jezus Christus (ook wel het Hoogfeest van de Hemelvaart van Jezus Christus genoemd, Hemelvaartsdag, of soms Witte Donderdag) herdenkt het christelijke geloof van de lichamelijke Hemelvaart van Jezus de hemel in. Het is een van de oecumenische (gedeeld door meerdere denominaties) feesten van christelijke kerken, op één lijn met de feesten van de Passie en Pinksteren. In 2024 het is donderdag 9 mei.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2024)

Giotto di Bondone: L'Ascensione -De Hemelvaart (1305) fresco in Padua

In navolging van het verslag uit Handelingen 1:3 dat de opgestane Jezus 40 dagen vóór zijn Hemelvaart verscheen, wordt Hemelvaartsdag traditioneel gevierd op een donderdag, de 40ste dag van Pasen, hoewel sommige christelijke denominaties de viering soms naar de volgende zondag hebben verplaatst. Hemelvaartsdag genoemd. De dag van viering verschilt per kerkprovincie in veel christelijke denominaties, zoals bijvoorbeeld bij methodisten en katholieken.

Hemelvaartstijd verwijst naar de periode van tien dagen tussen het Hemelvaartsfeest en het Pinksterfeest. De zondag binnen die periode kan worden aangeduid als de zevende zondag van Pasen of de zondag van Hemelvaart. Hemelvaartsdag is een officiële feestdag in Nederland, maar niet iedereen is dan vrij. Maar er is geen wettelijke verplichting om het personeel vrij te geven.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.