Bijgewerkt: 3 oktober 2023

Het eerste wormenhotel in Amstelveen is geopend

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
17-05-2017

Peter Bot (BBA) wethouder Duurzaamheid en afvalbeheer opende maandagavond 15 mei 2017 het eerste wormenhotel in Amstelveen aan Suze Groeneweglaan, hoek Jeanne d’Arclaan. Het gaat om een pilot waarbij deelnemende bewoners van twee appartementencomplexen aan Suze Groeneweglaan hun groente- en fruitafval naar dit hotel brengen en wormen het tot compost omwerken. Het doel is om het inzamelen van groente- en fruitafval bij hoogbouw weer nieuw leven in te blazen. Daarnaast bevordert het project de sociale cohesie in de buurt.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2017)

Wethouder Bot laat de eerste wormen zien aan de bewoners van de buurt


Wethouder Peter Bot: 'In veel gemeenten is vooral het scheiden van gf-afval bij een uitdaging. Ook in Amstelveen. De gemeenteraad heeft geld ter beschikking gesteld om de afvalscheiding bij hoogbouw te verbeteren. We willen met deze pilot bewoners stimuleren hun gf-afval beter te scheiden. Op andere hoogbouwlocaties gaan we pilots met het inzamelen van gf-afval in bovengrondse containers doen. Dit afval vergisten we om er biogas en compost van te maken. Als het wormenhotel een succes blijkt, breiden we het aantal uit tot naar verwachting drie. We zijn daarbij afhankelijk van omwonenden die willen meedoen. Het is ook een relatief dure methode. Na de zomer gaan we de pilots evalueren.

De wormen in het wormenhotel versnellen het composteringsproces en maken het groente- en tuinafval tot rijke compost. Deze compost kunnen de deelnemers aan de pilot zelf gebruiken. Bijvoorbeeld voor hun bloembakken op de balkons. Het wormenhotel aan de Suze Groeneweglaan heeft een kijkvenster, zodat voorbijgangers het proces kunnen zien. De schooltuinleider van de nabijgelegen schooltuin Bankrasflora leert kinderen door middel van het wormenhotel over kringlopen en circulaire economie. De overgebleven compost mogen de kinderen gebruiken op de schooltuin. Een goed voorbeeld van lokale circulaire economie.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.