Bijgewerkt: 7 december 2023

Het door afgewezen asielzoekers gekraakte pand in Amstelveen is ontruimd

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen/AT5/CNN
26-06-2018

Het gekraakte pand aan de Meester G. Groen van Prinstererlaan in Amstelveen is op maandag 25 juni 2018 ontruimd. De leden van de We Are Here-groep zijn vrijwillig vertrokken. De rechter bepaalde maandagochtend dat het Openbaar Ministerie de aangekondigde ontruiming van het pand vandaag mag doorzetten. Vervolgens is in samenspraak tussen burgemeester en politie de ontruiming in gang gezet. De groep had een kort geding aangespannen tegen de aankondiging het pand te laten ontruimen.

De ontruiming verliep zonder al te veel problemen. Om ongeveer 16 uur hadden alle de krakers het pand verlaten. Het pand wordt vervolgens klaar gemaakt voor anti-kraak om te voorkomen dat het gebouw opnieuw gekraakt kan worden.De groep We Are Here heeft sinds haar oprichting zes jaar geleden verschillende panden in Amsterdam gekraakt. De 180 leden zijn illegaal in het land, nadat ze de asielaanvraagprocedure hebben doorlopen, maar zeggen dat ze niet naar hun land van herkomst kunnen terugkeren. Hun voortdurende campagne om onderdak te zoeken heeft de politieke partijen in Amsterdam verdeeld. GroenLinks, de hoofdrolspeler in de coalitie van de stad, wil een permanent 24-uurs opvangcentrum voor mensen zonder papieren oprichten, terwijl de VVD en het CDA bepleiten dat ze geen hulp mogen krijgen en dat de politie wordt ingeschakeld om de krakers uit te zetten.

De groep zogenaamde ongedocumenteerden van We Are Here gingen maandag naar de nachtopvang bij de Havenstraat naast het Haarlemmermeerstation in Amsterdam. Dat meldt de woordvoerder van de groep Khalid Joné aan AT5. Woordvoerder Joné van de groep stelt liever ook niet meer te willen gaan kraken. Lees ook het artikel van CNN: Worse than Wilders? Why refugees in the Netherlands fear the status quo?Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.