Bijgewerkt: 25 mei 2024

Het doek valt voor rugbyclub ARC 1890

Nieuws -> Sport

Bron: Amstelveens Nieuwsblad
06-12-2007

Door Peter Hendriks

RUGBY

We kunnen geen waardig eerste team meer opstellen en dus willen we ons terugtrekken uit de Ereklasse. Donderdag volgt een gesprek met de rugbybond." De woorden van de tijdelijke ARC 1890-voorzitter Maarten Inpijn laten niets aan onduidelijkheid over.

Het Amstelvener rugbybolwerk vertoonde het gehele seizoen al scheurtjes, maar is nu daadwerkelijk gebroken. Afgelopen zondag op 2 december 2007 moesten de Amstelveners zelfs verstek laten gaan tegen 't Gooi. Na negen nederlagen op rij met de onthutsende doelcijfers van 49 voor en 747 tegen geloofde niemand bij ARC 1890 meer in een opwaartse gang.

„Het doek is gevallen", vertelt Inpijn. „Het doet iedereen binnen de club ongelooflijk veel pijn, maar er is simpelweg geen uitweg meer. De selectie is veel te smal. Momenteel kunnen we alleen een beroep doen op oude mannen en talenten. Als zij moeten spelen zou het niet goed zijn voor hun veiligheid en gezondheid. Dat kunnen wij als technische commissie niet toestaan.

" Symbolisch voor de malaise is Steve Williams. Vol trots presenteerde Inpijn twee weken geleden zijn Australische aanwinst, inmiddels is de 25-jarige speler alweer teruggekeerd naar zijn vaderland om daar zijn studie af te ronden. Slechts één wedstrijd speelde Williams namens ARC 1890. „Hoe dat is gegaan is zeer ongelukkig", meent Inpijn, die zijn ergernis 'over het razendsnelle vertrek probeert te onderdrukken. „We wisten dat hij na het seizoen weer verder zou kijken. Dat is echter in een stroomversnelling gekomen toen hij werd geselecteerd door het nationale vijftiental van Duitsland en pardoes de sterren van de hemel speelde tegen Moldavië."

Inpijn is realiteitszin niet te ontkennen. „We hebben donderdag een gesprek met de Nederlandse rugbybond en daarin zullen we aangeven dat de Ereklasse voor ons momenteel te hoog gegrepen is. Dat we afgelopen zondag niet tegen 't Gooi hebben gespeeld was al een noodsignaal richting de bond. Ook aanstaand weekend zullen wij niet in actie komen." Het liefst ziet de interim-voorzitter zijn eerste team het seizoen afmaken in de eerste klasse.

„Dat is waarschijnlijk onmogelijk, maar we zijn precies op de helft van de competitie dus dat biedt nog enigszins mogelijkheden. Laten we eerst het gesprek met de bond aangaan, daarna zien we wel weer verder." Door de sportieve problemen is de zoek naar een voorzitter op een laag pitje komen te staan bij ARC 1890. „Dat is een kwestie van prioriteiten stellen. Ik vind het belangrijk dat er een nieuwe voorzitter komt en we hebben al een aantal kandidaten binnen de club gepolst.

Echter, de situatie van de selectie geniet nu even onze voorkeur." Waarschijnlijk neemt de Amstelvener rugbyclub aan het einde van het seizoen ook afscheid van hoofdcoach Johan Bennewitz, die al tientallen jaren als speler en trainer binnen de club actief is. „Daar kan ik nu nog geen uitsluitsel over geven. Johan is zo betrokken bij de club, maar het zou inderdaad zo maar kunnen dat hij dan een andere functie gaan betrekken."

Over de toekomst maakt Inpijn zich ondanks alle huidige problemen geen zorgen. „We zijn een rugbyclub met ruim honderd jeugdleden en dat is uniek in Nederland. Zij zijn over drie tot vier jaar klaar voor het eerste team. Als we dan nog in de eerste klasse spelen kunnen zij ons weer omhoog helpen. Voorlopig zitten we even in de wachtkamer."Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.