Bijgewerkt: 26 mei 2024

Het contactloos zakkenrollen in de praktijk

Nieuws -> Technologie

Bron: Consumentenbond / Wikipedia
05-02-2016

Onderzoeksjournalist Bert Quist laat zien, hoe het contactloos zakkenrollen van kleine én grote bedragen in de praktijk werkt. De pinpas kan daarbij in alle gevallen in een tas, of jaszak blijven zitten. 'Volgens de banken kunnen consumenten boven de €50 niet meer contactloos betalen, maar kunnen ze alleen betalen door de pas in de betaalautomaat te steken en de pincode te gebruiken. Maar dat blijkt niet zo te zijn: in principe kunnen consumenten ieder bedrag contactloos betalen en dus voor elk bedrag contactloos gerold worden door criminelen die naast de pas ook de pincode in handen hebben.  

En als bij grotere bedragen de pincode moet worden ingetoetst, heeft een zakkenroller daarvoor alle tijd: al is het slachtoffer inmiddels tientallen meters verderop, de pinbetaling kan gewoon worden voltooid. Aan het einde van de video geeft Bert tips hoe je kunt voorkomen, dat je het slachtoffer wordt van contactloos zakkenrollen. Lees verder voor meer informatie op de website van de Consumentenbond.Radio-frequency identificatie

Radio Frequency Identification (RFID) is de draadloze gebruik van elektromagnetische velden om gegevens, ten behoeve van het automatisch identificeren en met conversiecodes verbonden objecten. De tags bevatten elektronisch opgeslagen informatie. Sommige tags worden aangedreven door elektromagnetische inductie van magnetische velden in de buurt van de RFID-lezer. Sommige soorten verzamelen energie uit het ondervragen radiogolven en een passieve transponder. Andere types hebben een lokale energiebron, zoals een batterij en kan op honderden meters van de lezer te bedienen. In tegenstelling tot een barcode, is het label niet per se binnen het gezichtsveld van de lezer hoeft te zijn en kan worden ingebed in de bijgehouden object. RFID is een methode voor het Automatic Identification en Data Capture (AIDC). De RFID-tag kan worden aangebracht op een object en gebruikt voor het bijhouden en beheren van voorraden, activa, mensen en zo kan het worden aangebracht op auto's, computerapparatuur, boeken, mobiele telefoons en creditcards, enz.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.