Bijgewerkt: 27 februari 2024

Het burgerinitiatief '1dag niet' tegen inbraken

Nieuws -> Politie

Bron: Politie NL
12-06-2013

Politie steunt burgerinitiatief inbraakvrije dag

Op zich is de datum 11-12-13 al bijzonder, maar 11 december belooft helemaal een onvergetelijke dag te worden als het aan het burgerinitiatief 1dagniet ligt: één dag geen woninginbraken. De initiatiefnemers raakten geïnspireerd door een beweging in Estland die het onmogelijke voor elkaar kreeg: in één dag het hele land opruimen. Wie zich daarvan een beeld wil vormen, kan op YouTube zoeken naar "country clean up project".

bouman Amstelveen
(Foto Politie NL - 2013)

Mr. G.L. (Gerard) Bouman (1952) is de eerste korpschef van de Nationale Politie van Nederland


Feiten

Een groep burgers met verschillende achtergronden kwam op het idee om op soortgelijke manier een vuist te maken tegen woninginbraken. Want als iedereen de handen ineenslaat, is niets onmogelijk. Daarmee was "11-12-’13, 1dagniet" een feit. Nog een paar feiten: in 2012 telde Nederland 91.153 woninginbraken.

Volgens een berekening van het Ministerie van Veiligheid en Justitie vertegenwoordigt elke inbraak een maatschappelijke schade van 5.000 euro. De politie pakte vorig jaar meer inbrekers op, maar het aantal woninginbraken daalde niet. Politieacademieonderzoek toonde eind 2012 aan, dat twintig procent van de slachtoffers een jaar later nog psychische problemen ondervindt.

Bijdragen

Iedereen met ideeën om Nederland één dag inbraakvrij te maken, kan vanaf 1 juli 2013 via de website 1dagniet bijdragen leveren. Dat geldt voor burgers, maar ook instanties en het bedrijfsleven. Het kan daarbij gaan om buurtpatrouilles, kortingen op sloten en verzekeringen of preventieavonden. Verschillende partijen gaven al aan dat zij 1dagniet actief willen ondersteunen. Ook de Nederlandse politie reageert positief.

Waardevol

Korpschef Gerard Bouman: ‘De doelstelling spreekt mij als politieman en burger bijzonder aan. Het is een sympathiek en belangrijk initiatief. Ik vind het vooral enorm waardevol, dat dit vanuit burgers zelf komt. Dat sluit prima aan bij onze visie, dat de politie zo’n maatschappelijke probleem, waar mogelijk samen met de burgers, bedrijven, media en andere overheidsdiensten moet aanpakken.

Het dient wat mij betreft ook beslist een burgerinitiatief te blijven. Daar ligt de kracht. Als politie gaan wij de komende tijd bezien, hoe wij maximaal aan deze beweging kunnen bijdragen.’ Twitter: Het burgerinitiatief is via @1dagniet ook op Twitter te volgen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.