Bijgewerkt: 15 juli 2024

Het borstbeeld van Koningin Nefertiti in 3D

Nieuws -> Technologie

Bron: Cosmo Wenman/Wikipedia
28-11-2019

Al meer dan tien jaar maken musea over de hele wereld hoogwaardige 3D-scans van belangrijke sculpturen en oude artefacten. Sommige instellingen, zoals het Smithsonian en de National Gallery of Denmark, hebben vooruitstrevende programma's die hun 3D-scans vrijelijk delen met het publiek, zodat we de onderliggende werken kunnen bekijken, kopiëren, aanpassen en experimenteren op een manier die nooit eerder mogelijk was. Maar veel instellingen houden hun scans uit de publieke belangstelling. Dit model is afgeleid van de 3D-scan van de buste van Nefertiti van het Egyptisch Museum van Berlijn, verkregen door Cosmo Wenman na een drie jaar durende informatie-inspanning gericht op de Stichting Pruisisch cultureel erfgoed.Dit is de full-color, 6,4 miljoen driehoekige 3D-scan van de buste van Nefertiti in het Berlijnse Egyptische Museum en de Papyruscollectie


Neferneferuaten Nefertiti (ca. 1370 - ca. 1330 v. Chr.) was een Egyptische koningin en de grote koninklijke vrouw van Achnaton, een Egyptische farao. Nefertiti en haar man stonden bekend om een religieuze revolutie, waarbij zij slechts één god, Aton, of de zonneschijf, aanbaden. Met haar man regeerde ze in wat aantoonbaar de rijkste periode uit de oude Egyptische geschiedenis was. Sommige geleerden geloven dat Nefertiti na de dood van haar man en voor de toetreding van Toetanchamon kortstondig als Neferneferuaten regeerde, hoewel over deze identificatie voortdurend gediscussieerd wordt. Als Nefertiti als farao regeerde, werd haar bewind gekenmerkt door de val van Amarna en de verhuizing van de hoofdstad terug naar de traditionele stad Thebe.

Nefertiti had vele titels, waaronder Erfelijke Prinses; Groot van Lof; Vrouwe van Genade, Liefde; Vrouwe van de Twee Landen; Hoofdkoning's Vrouw, zijn geliefde; Grote Koningsvrouw, Zijn geliefde, Vrouwe van alle vrouwen; en Meesteres van Opper- en Neder-Egypte. Ze werd beroemd door haar buste, nu in het Neues Museum in Berlijn. De buste is een van de meest gekopieerde werken van het oude Egypte. Het werd toegeschreven aan de beeldhouwer Thutmose en werd in zijn atelier gevonden. Voor meer informatie over dit project lees dit verhaal (Engels). De hier getoonde versie is verkleind in resolutie voor een optimale online weergave. De volledige dataset is te vinden op https://www.thingiverse.com/thing:3974391Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.