Bijgewerkt: 22 mei 2022

Het beeld 'Drie kleine kleutertjes' wordt in het Keizer Karelpark geplaatst

Nieuws -> Cultuur

Bron: Ben Westendorp/Amstelveenweb
08-09-2019

Het afgelopen jaar schreef Karin de Koning van SAKB Ateliers een aantal prachtige verhalen over bestaande kunstwerken in het Keizer Karelpark. Tijdens haar speurtocht stuitte zij op een 'verdwenen' kunstwerk, de 'Drie kleine kleutertjes', gemaakt door de Amsterdamse beeldhouwer Hubert van Lith (1908-1977). Dit beeld stond vroeger aan de Notenlaan nabij het voormalig Nova College ROC en stond een lange periode in depot bij de gemeente. Het Platform Keizer Karelpark heeft het initiatief genomen om tot herplaatsing van het beeld in de wijk te komen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2003)

Het beeld 'Drie Kleine Kleutertjes', gemaakt door beeldhouwer Hubert Cornelis Maria van Lith (1908 - 1977) in 1962. Hij was een beeldhouwer en medailleur. Van Lith maakte figuratief werk. Na de Tweede Wereldoorlog maakte hij meerdere oorlogsmonumenten. Hij was aangesloten bij De Onafhankelijken, Arti et Amicitiae, de Pulchri Studio en de Nederlandse Kring van Beeldhouwers. In 1931 won hij de Prix de Florence en in 1960 de gouden Arti-medaille. Het beeldje stond vroeger naast het Nova College aan het eind van de Appellaan. Wegens sloopwerkzaamheden moest het beeld tijdelijk worden opgeslagen in de gemeentewerf


Dat gaat gebeuren op 27 september 2019 tussen 12.00 en 14.00 op het driehoekige grasveldje voor het basisschool Palet, hoek Benderslaan-Van der Leeklaan. Herbert Raat (VVD) wethouder Kunst en Cultuur zal het beeld onthullen en vrijwilligers van SAKB Ateliers staan met ezels en tekenmaterialen klaar om toekomstige buren van het beeldje en anderen uit te nodigen het beeld na te schetsen. Het wordt dus een echt Burendagfeestje. U bent van harte welkom!

De titel van het beeld is afgeleid van het kinderliedje:

Drie kleine kleutertjes die zaten op een hek
boven op een hek
Drie kleine kleutertjes die zaten op een hek
op een mooie zonnige dag in september.

Waarover spraken zij, die drie daar op dat hek
boven op dat hek?
Waarover spraken zij, die drie daar op dat hek
op die mooie zonnige dag in september.

't Was over krekeltjes en korenbloemen blauw
korenbloemen blauw
't Was over krekeltjes en korenbloemen blauw
op die mooie zonnige dag in september.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.