Bijgewerkt: 25 juli 2024

Het anti-inbraakteam is en goede aanvulling op politie in Amstelveen

Nieuws -> Politiek

Bron: Herbert Raat
16-10-2020

raat Amstelveen


Herbert Raat (VVD) wethouder Handhaving schrijft erover op zijn weblogMeer dan 400 inbraken in 2018 in Amstelveen, dat was voor ons niet te accepteren. Daarom zijn we, om de politie te ondersteunen, begonnen met een team van oud-politieagenten (lees HIER) om het tij te keren. Maandelijks gaan we rapporten via het Amstelveens Nieuwsblad en andere media over de resultaten, zie HIER de eerst rapportage van september.

Het interventieteam is in april 2019 van start gegaan voor een periode van (in eerste instantie) 3 jaar. We zitten nu op de helft. Als we kijken naar de resultaten, dan zijn die veelbelovend. Het aantal woninginbraken daalde in 2019 met 34 % en het aantal auto-inbraken 11 % ten opzichte van het jaar ervoor. Deze daling is groter dan het landelijk gemiddelde van respectievelijk 8 % en 9 %.

Aanvulling. Het gemeentelijk interventieteam is een goede aanvulling op de krappe politiecapaciteit. De politie kan niet dagelijks met een burgerauto door Amstelveen rijden, het team van oud-politieagenten wel. De teamleden werken veelal op de achtergrond. Zij observeren een auto-inbreker en de politie houdt deze vervolgens aan. Samen met de agenten en de twee wijkteamchefs in Amstelveen doen we er alles aan om Amstelveen veilig te houden.

Inzet. De leden van het interventieteam helpen de politie onder meer bij het in kaart brengen van criminele jeugdgroepen en delen regelmatig informatie als zij iets verdachts zien. Zo heeft de politie door hun speurwerk een groep auto-inbrekers uit de omgeving Utrecht/Nieuwegein kunnen aanhouden die in deze regio actief was.

Preventie. Voorkomen is beter dan genezen. Daarom staat preventie hoog op de agenda van het interventieteam. Zij staan regelmatig met een informatiekraam in winkelcentra of op plekken, waar bijvoorbeeld veel auto-inbraken plaatsvinden, zoals deze zomer in het Amsterdamse Bos. Lees ook: Uitspraak 201906489/1/A3 van Raad van StateAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.