Bijgewerkt: 23 mei 2024

Het Volleybalmonument wordt opnieuw onthuld in Bankras, Amstelveen

Nieuws -> Sport

Bron: Gemeente Amstelveen
09-05-2017

Op vrijdag 12 mei 2017 wordt het Volleybalmonument in de wijk Bankras van Amstelveen opnieuw onthuld. Dit kunstwerk, dat jarenlang voor de oude Bankrashal stond, staat symbool voor het zogenaamde Bankrasmodel. De grondlegger van dit model was volleybalcoach Arie Selinger. Een groep getalenteerde volleyballers trainde dagelijks in deze sporthal om het hoogst haalbare op het gebied van topsport te bereiken. Dit leidde uiteindelijk tot een gouden medaille op de Olympische Spelen van Atlanta 1996.

Foto Amstelveen
(Foto Bart Molendijk/Wikipedia - 1988)

Aryeh 'Arie' Selinger (1937) is een Israëlische volleybalmanager en voormalig speler.
Hij wordt algemeen beschouwd als één van de grootste volleybalcoaches aller tijden


Het Bankrasmodel was ook de inspiratie voor Sportclub Bankras. Een samenwerking tussen scholen, huisartsen, wijkplatform en GGD die de afgelopen maanden succesvol initiatieven hebben ontwikkeld om de gezondheid en de sociale samenhang in de wijk te verbeteren in het kader van het programma ‘Gezond in de stad’.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Het mozaïekbeeld met een volleybal en de handen van de spelers vormt het Volleybalmonument voor de Bankrashal in juni 2012


Peter Bot (BBA) wethouder Sport en Jeroen Brandes (PvdA) wethouder Welzijn: 'De onthulling van het Bankrasmonument is een mooi symbool voor de successen die zijn behaald, zowel voor de volleyballers als voor de initiatieven in de wijk. Op 12 mei hopen we, dat monument samen met zoveel mogelijk Amstelveners te mogen openen.'

De hele dag door worden er activiteiten georganiseerd in de wijk. Zo krijgen basisschoolleerlingen (volleybal)les in de Nieuwe Bankrashal en zullen leerlingen van Panta Rhei de hal feestelijk aankleden. ’s Middags is de onthulling van het Bankrasmonument; is er een proeverij voor buurtbewoners en genodigden en worden de Bankras Awards uitgereikt. Deze Awards gaan naar de mensen die zich het afgelopen jaar verdienstelijk hebben gemaakt in de wijk Bankras/Kostverloren.

Naast de officiële onthulling van het Bankrasmonument wordt er ‘s avonds een volleybalinterland gespeeld tussen Nederland en Tsjechië in de Emergohal. Kaarten zijn te verkrijgen via volleybal.nl/tickets of aan de kassa. Het Nederlands volleybalteam bereidt zich in mei voor op het WK-kwalificatietoernooi, dat van 23 t/m 28 mei 2017 wordt gespeeld in Koog aan de Zaan en in Apeldoorn. Oranje heeft een unieke kans om zich voor eigen publiek te plaatsen voor het Wereldkampioenschap, waar het voor het laatst aan deelnam in 2002. Het Wereldkampioenschap 2018 wordt gespeeld in Italië en Bulgarije.


Foto Amstelveen
(Bron Johan Annema - 2017)
Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.