Bijgewerkt: 3 december 2023

Het VU-orkest speelt drie Russische meesterwerken in het Concertgebouw Amsterdam

Nieuws -> Ontspanning

Bron: Lotte Spaans
18-01-2016

Het VU-Orkest is het studentenorkest van de Vrije Universiteit Amsterdam. Het orkest werd in 1962 opgericht door dirigent Otto Klap. Wat begon als een klein kamerorkestje, groeide in de afgelopen 50 jaar uit tot een groot symfonieorkest. In Nederland is het VU-Orkest dankzij de enorme inzet van haar leden en dirigent een van de grootste en meest baanbrekende studentenorkesten. De studenten voeren samen vooral laatromantische en 20ste-eeuwse muziek uit in de mooiste zalen in binnen- en buitenland.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2016)

Portret van Dmitri Sjostakovitsj (1906 -1975), tussen het publiek tijdens de Bach Viering op 28 juli 1950 foto Roger en Renate Rössing


22 januari en 27 januari 2016 zal het VU-orkest drie Russische meesterwerken ten gehore brengen in De Philharmonie in Haarlem en Het Concertgebouw in Amsterdam. Een wel heel bijzonder programma, waarbij niet alleen het orkest, maar ook de luisteraar wordt uitgedaagd. Het concert wordt begonnen met De Festival ouverture van Sjostakovitsj het stuk, dat voor het eerst gespeeld werd bij de herdenking van de Oktober revolutie in Moskou in 1954.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2016)

Sergej Sergejevitsj Prokofjev (1891-1953) in 1918. Hij was een Russisch componist en pianist


Vervolgens wordt de Scythische Suite van Prokofjev ten gehore gebracht. Dit, op Stravinski’s ‘le sacre du primtemps’ geïnspireerde stuk was geschreven als ballet. De Scythische Suite is voor elk orkest een grote uitdaging door de moeilijke noten en tempi. Daarom is het bijzonder dat zo een ingewikkeld stuk door een studentenorkest wordt uitgevoerd.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2016)

Igor Fjodorovitsj Stravinsky (1882 -1971) was een van de belangrijkste componisten van de 20e eeuw. De foto is omstreeks 1930 gemaakt


Na de pauze speelt het orkest ‘le sacre du printemps’ van Stravinski. Omdat dit stuk zo een grote bezetting vereist wordt het, om financiële redenen, bijna nooit uitgevoerd door professionele orkesten. Daarnaast wordt het vanwege de bijzonder moeilijke ritmische figuren ook door amateur orkesten nooit gespeeld. Dit is een van de redenen, waarom het zo bijzonder is dat het VU-orkest dit revolutionaire Russische meesterwerk ten gehore brengt in de mooiste zaal van Nederland (van de wereld): Het Concertgebouw.Kortom, drie ingewikkelde, maar prachtige Russische meesterwerken, die bijna nooit alle drie tegelijk ten gehore worden gebracht, gecomponeerd door de grootste Russische Meesters, gespeeld door een van de grootste en beste studentenorkesten van Nederland in de mooiste zalen van Nederland. De Philharmonie in Haarlem en het Concertgebouw in AmsterdamAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.