Bijgewerkt: 20 mei 2022

Het Pauluskoor zingt Dvořák’s Requiem

Nieuws -> Cultuur

Bron: Pauluskoor
05-09-2008

Antonín Dvořák werd in 1841 geboren in een klein dorpje niet ver van Praag. Op de lagere school kreeg hij zijn eerste vioollessen. Later volgden piano- en orgellessen. Aanvankelijk wilde zijn carrière niet vlotten. Hij vond geen werk als organist en verdiende zijn brood als altviolist in een klein orkest dat speelde op markten en in café’s. Hij schreef in die tijd heel wat composities maar had er geen succes mee, het werk werd niet uitgegeven.

Dvorak Amstelveen
(Wikipedia - 2008)

Antonín Dvořák


Tenslotte hielp Brahms hem: hij zorgde ervoor dat de Slavische Dansen gepubliceerd werden. Dvořák was al 37 jaar toen zijn geduld eindelijk beloond werd. De Dansen bezorgden hem onmiddellijk, ook internationaal, groot succes. Hij kreeg zelfs opdrachten voor composities.

Voor de stad Birmingham schreef hij in 1890 een Requiem. Dvořák was op dat moment op het hoogtepunt van zijn carrière. Opvallend is dat de gelovige Dvořák, vanaf zijn vroege jeugd geïnteresseerd in kerkmuziek, zijn grote religieuze werken schreef voor het concertpodium. Zo is ook het Requiem geschreven voor de concertzaal, hoewel de tekst en het karakter natuurlijk stevig verweven zijn met de katholieke uitvaartmis. Zonder twijfel schiep Dvořák met zijn Requiem het imposante koorwerk waarop de Engelse koorliefhebbers hadden gehoopt.

Het werk heeft prachtige stukken voor de solisten, maar het koor speelt de hoofdrol en is in twaalf van de dertien delen te horen, vaak in samenspel met de solisten. Het Pauluskoor en de vier solisten worden begeleid door het orkest Philharmonia Amsterdam in een uitzonderlijk grote bezetting.

Bij het dirigeren van één van de uitvoeringen raakte Dvořák zó in vervoering dat hij bijna bezweek. U bent dus gewaarschuwd, het beluisteren van dit prachtige klassiek-romantische werk kan voor buitengewone effecten zorgen!

Pauluskoor Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Het Pauluskoor


Op 10 oktober 2008 krijgt u de kans de uitvoering van dit meesterwerk mee te maken in de St. Urbanuskerk te Amstelveen-Bovenkerk. De aanvangstijd is 20.15 uur. Kaarten à ¤ 22,50 zijn te koop bij koorleden, bij boekhandel De Twister (Westwijk), telefonisch bestellen: 020 6411367. Kaarten reserveren via de website: www.pauluskoor.nlAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.