Bijgewerkt: 18 juni 2024

Het OM onderzoekt cyberaanvallen op websites van banken

Nieuws -> Internet

Bron: Rijksoverheid
06-04-2013

De afgelopen dagen zijn er meerdere aanvallen op websites van banken geweest. Er is geen sprake geweest van een inbraak in de systemen. Naar aanleiding van de geconstateerde verstoringen is er ook vandaag (6 april 2013) intensief contact geweest tussen de banken en de overheidspartijen: de ministeries van Financiën, Veiligheid en Justitie en De Nederlandsche Bank. Het Openbaar Ministerie en het team High Tech Crime van de politie doen naar aanleiding van aangifte van de ING momenteel ook onderzoek naar de cyberaanvallen.

De banken hebben vanuit hun eigen verantwoordelijkheid additionele en verscherpte maatregelen getroffen voor hun eigen informatiesystemen. Zij worden daarbij ondersteund door het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Hiertoe staat het NCSC in nauw contact met nationale en internationale partners.

Er zijn momenteel geen aanwijzingen, dat er een directe relatie bestaat tussen deze aanvallen en de aanvallen op banken in de Verenigde Staten. De overheid blijft de komende dagen en ook daarna in nauw contact met de bancaire sector om adequaat en in gezamenlijkheid te kunnen reageren op de dreigingen in het digitale domein.

Zoals gebruikelijk, volgt het NCSC ook de situatie in andere vitale sectoren op de voet. Samenwerking tussen private en publieke partijen is vanwege de afhankelijkheid van internetsystemen juist in deze sectoren essentieel.

ddos Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2013)

Het schematisch diagram van een DDOS aanval


ING niet meer onder druk van een DDOS aanval

ING staat sinds vanmiddag niet meer onder druk van een DDOS aanval. Maar ze kunnen niet uitsluiten, dat een DDOS aanval opnieuw kan gebeuren. Echter door herstelwerkzaamheden kunnen Mijn ING en mobiel bankieren verminderd beschikbaar zijn.

Hierdoor kan het voorkomen, dat klanten niet direct kunnen inloggen. In dat geval adviseren ze klanten het op een later tijdstip nog eens te proberen. Ook bij iDeal zijn er nog problemen voor een deel van de klanten. ING werkt had aan de oplossing om ervoor te zorgen, dat internetbankieren en mobiel bankieren weer zo snel mogelijk volledig beschikbaar is voor de klanten. Onze excuses voor het ongemak.

Bij problemen met inloggen

Als inloggen niet direct lukt, adviseert ING de klant het later nog een keer te proberen. Als de klant is ingelogd, maar de bij- en afschrijvingen zijn niet zichtbaar, helpt het om de pagina te verversen. In de meeste gevallen worden de bij- en afschrijvingen dan alsnog ingeladen.

DDOS?

Denial-of-service aanvallen (dos-aanvallen) en distributed denial-of-service aanvallen (ddos-aanvallen) zijn pogingen om een computer, computernetwerk of dienst onbruikbaar te maken voor de bedoelde gebruiker. Het verschil tussen een 'gewone' dos-aanval en een distributed dos-aanval is, dat in het laatste geval meerdere computers tegelijk de aanval uitvoeren. Hiervoor wordt vaak een botnet gebruikt, maar het kan ook gaan om meerdere personen die hun acties coördineren  iets, wat bijvoorbeeld gebeurt bij aanvallen van de zogenaamde Anonymous-beweging.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.