Bijgewerkt: 18 juni 2024

Het Nuon Solar Team is 6de keer wereldkampioen zonneracen

Nieuws -> Technologie

Bron: Nuon Solar Team
22-10-2015

Adelaide, 22 oktober 2015 - Voor de 6de keer heeft het Nuon Solar Team met haar zonnewagen Nuna8 de Bridgestone World Solar Challenge gewonnen. Nog nooit was het zo’n ‘close call’ als in deze race die dwars door Australië voert. De zonnewagen van het Solar Team Twente reed nog geen 3 minuten achter Nuna8. Ook was er veel bewolking. Dat belemmerde de zon om via het zonnepaneel de accu op te laden. En die zonne-energie was hard nodig, want Nuna8 had op de laatste racedag niet veel energie meer in de accu. Bij de start was het zelfs niet zeker, of het team de finish zou halen.

Inhaalactie Twente 21 oktober 2015 from Mediatheek on VimeoDe laatste kilometers van de World Solar Challenge waren zenuwslopend voor het Nuon Solar Team. Nog meer bewolking, een lekke band of een rood stoplicht en de concurrentie zou het team in kunnen halen. Om 3.00 uur Nederlandse tijd kwam Nuna8 toch als eerste over de finish. Onder luid gejuich van het publiek kwam het team samen met Nuna8 over de rode loper binnen in de Australische stad Adelaide. Een groot feest barstte los. Op Victoria Square in Adelaide kleurde het hele plein oranje met teamleden die de overwinning luid vierden.

“Het was echt heel erg spannend”, vertelt Bianca Koppen van het Nuon Solar Team. “Het scheelde uiteindelijk maar 3 minuten met het team van Twente en het weer was niet erg goed deze laatste dag. Er was veel bewolking, waardoor we de accu moeilijk konden laden. Ik had pijn in mijn buik van de zenuwen. We hebben meer dan een jaar gewerkt aan onze Nuna8. En dan wil je maar 1 ding en dat is winnen. Het is zo ontzettend fijn, dat het gelukt is.”

Foto Amstelveen
(Foto Hans-Peter van Velthoven - 2015)

Het winnende Nuon Solar Team in Adelaide


Coureur Tim van Leeuwen reed de laatste etappe van de race, richting Adelaide: “Dit was een heel lastig stuk, want er was zoveel verkeer op de weg. We moesten goed uitkijken, dat we de laatste 180 kilometers ook zonder kleerscheuren zouden doorkomen. Ik moest er niet aan denken, dat het nog op het laatste nippertje fout zou gaan.” Het team eindigde de race met de traditionele duik in de fontein. Zo werd meteen al het stof van 3.000 kilometer racen door het binnenland van Australië weggespoeld. Wel het stof, maar niet de herinneringen aan een hele spannende race.

De TU Delft-studenten van het winnende Nuon Solar Team zijn:

    Joris van den Berg, Alphen aan de Rijn

    Wouter Feil, Dronten

    Bart Helwig, Vlissingen / Antwerpen

    Mark Hupkens, Vlissingen

    Bianca Koppen, Haarlem

    Tim van Leeuwen, Amstelveen

    Emiel Lorist, Utrecht

    Thijs Overwijk, Lemmer

    Renzo Plaisant van der Wal, Langeraar

    Jorden Steenbeek, Norg

    Toine Urlings, Ulestraten

    Marlieke Verweij, Abcoude

    Jacco Vos, Apeldoorn

    Bas van Wee, Naarden

    Casper van Wezel, VlaardingenAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.